Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja

Huom! Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijat (EI koske sosiaalitieteiden koulutusohjelman opiskelijoita). Avoin yliopisto järjestää opetusta läsnä oleville muiden kuin sosiaalitieteiden koulutusohjelman perustutkinto-opiskelijoille. Opetus on maksutonta ja kiintiö on 60 paikkaa. Opintojaksolle ilmoittaudutaan Avoimen yliopiston kurssisivun kautta kohdasta Ilmoittaudu (ei WebOodissa).

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opit keskeisimmät väestönmuutoskomponentit ja niiden kehityksen Suomessa osana maailmanlaajuista kehitystä. Tunnet keskeisimmät väestötieteelliset teoriat, väestönmuutoskomponentteihin vaikuttavat tekijät sekä väestötieteellisessä kuvaamisessa käytetyt tunnusluvut. Opintojakson suoritettuasi pystyt lukemaan itsenäisesti väestötieteellistä kirjallisuutta ja arvioimaan kriittisesti väestöilmiöitä koskevaa mediatietoa.

Opintojaksolla perehdytään väestönmuutoskomponentteihin ja niiden kehitykseen Suomessa osana maailmanlaajuista kehitystä. Opintojaksolla perehdytään keskeisimpiin väestötieteellisiin teorioihin, väestönmuutoskomponentteihin vaikuttaviin tekijöihin sekä väestötieteellisessä kuvaamisessa käytettyihin tunnuslukuihin. Opintojaksolla avataan näkökulmia väestöilmiöitä koskevaan mediatietoon.

Opintojaksolla annettava oheiskirjallisuus.

Asteikolla 0-5

Suoritusmuoto: Verkkoluentojen yhteydessä luettava kirjallisuus tai kuunneltava materiaali, monivalintatehtävät (1–5), teemakeskustelu sekä kolme esseetä.

Opintojakso ajoittuu 26.10.-13.12.2020 väliselle ajalle, jonka jälkeen on vielä essseiden palautus.

Kurssin Moodle-sivut aukeavat viimeistään 26.10.2020 klo 9, jolloin opiskelu alkaa. Moodleen tulee kirjautua maanantaihin 9.11.2020 mennessä. Tämän jälkeen opiskelun aloittaminen ei ole enää mahdollista.

Opintojakso muodostuu seitsemästä teemasta, jotka ovat:
Teema 1 Väestötiede tieteenalana ja väestöllinen transitio
Teema 2 Väestötieteen aineistot ja menetelmät
Teema 3 Syntyneisyys ja hedelmällisyys
Teema 4 Kuolleisuus, kuolleisuuserot ja terveys
Teema 5 Muuttoliike ja väestöennusteet
Teema 6 Väestön ikääntyminen
Teema 7 Maailman väestönkehitys ja väestöongelmat

Esseiden (3 kpl) palautus 30.12.2020 klo 23.59 mennessä.
Teemakeskustelu 23-29.11.2020.

Opintojakson tarkempi aikataulu ilmoitetaan Moodlessa.
Kurssin läpipääsyn ehtona on se, että kaikki kurssin monivalinta- ja kirjoitutehtävät on tehty ajallaan. Osasuoritukset eli monivalinta- ja kirjoitustehtävät ovat voimassa vain tämän kurssin ajan ja niitä ei voi siirtää seuraavalle kurssille.

Kurssiarvosana määräytyy esseiden painottamattomana keskiarvona (asteikko 0-5).

HUOM! Varaa riittävästi aikaa itsenäiseen ja ryhmässä tapahtuvaan verkkotyöskentelyyn kurssin aikana.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Opintojakso on valinnainen osa Sosiaalitieteiden aineopintoja 35 op -opintokokonaisuutta.