Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?

Käytännön ohjeita opiskeluun

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

AYSOSK-206 Kriminologia

Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää rikollisuuden ja sen kontrollin tutkimuksessa käytettävät aineistonkeruun tavat ja tutkimusmenetelmät. Menetelmiä kuvataan laajasti, painottaen niiden erityissuhdetta kriminologiaan. Kurssin punaisena lankana on korostaa tutkimuksen toistettavuutta ja läpinäkyvyyttä. Kurssin käytyään opiskelija osaa erottaa toisistaan kuvailevan ja syysuhteita selittävän tutkimuksen ja ymmärtää tutkimusprosessin keskeiset tavoitteet, kuten replikoitavuuden ja vahvistamisharhan torjumisen. Hän hallitsee perusteet siitä, millaisin asetelmin voidaan tutkia kriminologisten ilmiöiden syysuhteita. Hän ymmärtää, mitä tarkoittaa tutkimuksen näyttötaso.

Jaksolla käsitellään mm. oikeudellisten lähteiden käyttö, oikeustilan kuvaaminen, rekisteritutkimus, kriminologiset verkkoaineistot sekä kokonaisrikollisuustutkimuksen keskeiset osa-alueet kuten uhritutkimus ja itse ilmoitetun rikollisuuden tutkimus. Myös historiallisia ja kvalitatiivisia menetelmiä käsitellään. Lopuksi annetaan johdanto kausaliteetin tutkimukseen, esimerkiksi perheasetelmiin ja luonnollisiin koeasetelmiin, sekä tiedon koostamiseen (systemaattinen katsaus). Läpäisyperiaatteena kurssin oppisisällöissä nousevat esiin keinot vahvistaa replikoitavuutta ja torjua vahvistamisharhaa.

Pakollinen ja suositeltava kirjallisuus ilmoitetaan kurssin alussa.

Arvioidaan asteikolla 0-5.

Kurssi ajoittuu 29.10-10.12.20 väliselle ajalle. Kurssin suoritukseen kuuluu verkkoluennot ja oppimisraportit. Verkkoluennot pidetään torstaina 29.10, 5.11., 12.11., 26.11., 3.12., 10.12 ja tiistaina 3.11., 10.11., 24.11., 1.12., 8.12.20 klo 10.15-11.45, Zoom-alustan kautta. Tarkemmat tiedot kurssista ilmoitetaan Moodlessa. Verkko-oppimisympäristö Moodle aukeaa 29.10.20.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Avoimen yliopiston opiskelijat osallistuvat koulutusohjelman järjestämään opetukseen.

Opintojakso on osa Kriminologian 15 op kokonaisuutta.