Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Avoimen yliopiston kesäopetus on maksutonta ilmoittautumishetkellä läsnä oleville Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille.

Ilmoittautuminen alkaa pääsääntöisesti 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Jakso sopii sosiologian teoriaopinnoista kiinnostuneille.

Huom! Edeltävät opinnot tai edeltävä osaaminen

AYSOSK-104/SOSK-104 Sosiaaliset maailmat

AYSOSK-104/SOSK-104 Sosiaaliset maailmat

Opintojakson suoritettuasi ymmärrät teorian aseman sosiologisessa tutkimuksessa. Pystyt erottamaan sosiologisen tutkimusteorian yleisestä yhteiskuntateoriasta ja aikalaisdiagnoosista. Tunnistat teorian kolme keskeistä tehtävää: toimia välineenä tutkimuskohteen jäsentämiseen, esittää empiirisiä väitteitä kohteesta ja menetelmällinen pohdinta. Ymmärrät sosiologisen teorian erilaiset tehtävät ja kuinka teorioita voidaan arvioida suhteessa näihin tehtäviin. Olet tutustunut esimerkkeihin ajankohtaisista sosiologisista teoreettisista lähestymistavoista.

Jaksossa tutustutaan sosiologiseen teoreettiseen keskusteluun ja teorian erilaisiin tehtäviin sosiologiassa. Jaksossa käsitellään mm. teoriaa yleisenä yhteiskuntateoriana, aikalaisanalyysina, jotakin sosiaalista ilmiötä koskevan selittävänä hypoteesina ja metodologisena pohdintana. Jakson painopiste on sosiologisessa nykykeskustelussa.

1) Baert, Patrick, Silva, Filipe Carreira da (2010). Social Theory in the Twentieth Century and
Beyond. Cambridge: Polity.
2) Heiskala, Risto (2000). Toiminta, tapa ja rakenne. Helsinki: Gaudeamus.

Asteikolla 0 - 5

Huom! Suoritustapaa on päivitetty 20.3.2020. Koronavirustilanteen takia Examinarium-tentit peruttu ja kurssin korvaava suoritustapa ovat verkkotehtävät Moodlessa.

Suoritustapa: Kirjoitustehtävät verkossa.

Kirjoitustehtäviä tehdään 6 kpl, kolme kummastakin teoksesta (ks. oppimateriaali ja kirjallisuus). Yhden kirjoitustehtävän pituus on 1 000 sanaa. Tarkempi ohjeistus jakson Moodle-sivuilla. Moodle avautuu viimeistään 4.5.2020.

Opettaja ei arvioi tehtäviä läpi kesän vaan hänellä on 3 tarkastuspistettä, johon mennessä palautetut tehtävät hän arvioi.

Päivämäärät ovat:
13.6.2020
31.7.2020
31.8.2020

Kurssin opettaja, VTT Mikko Virtanen on tehnyt kirjoitustehtävien tekoa tukevaa materiaalia opintojakson Moodleen. Moodlen Foorumilla voit kysyä myös opettajalta verkkotehtäviin liittyvistä asioista.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Opintojakso on sosiologian opintosuuntakohtaisia opintoja (yksittäinen opintojakso, ei kuulu kokonaisuuteen).