Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Lähiluennot peruttu. Opetus järjestetään verkossa. Tarkemmin kohdassa jakson kuvaus.

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Aikataulu

Huom! Lähiluennot peruttu koronaviruksen takia.

PäivämääräAikaOpetuspaikka
Pe 3.4.2020
16:00 - 19:45
La 4.4.2020
10:00 - 15:00
To 16.4.2020
16:00 - 19:45
To 23.4.2020
16:00 - 19:45
La 25.4.2020
10:00 - 15:00

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Opintojaksolle on varattu 5 maksutonta kiintiöpaikkaa yliopiston perustutkinto-opiskelijoille, joilla on jo aiempia Lapsuuden- ja nuorisotutkimus -kokonaisuuden opintoja. Jos jaksolle on tulossa näitä opiskelijoita yli 5, paikat jaetaan sen mukaan, miten paljon opiskelijalla on aiempia Lapsuuden- ja nuorisotutkimus -alan opintoja. Ota yhteyttä koulutusasiantuntijaan ja kerro aiemmista Lapsuuden- ja nuorisotutkimus -kokonaisuuden opinnoistasi tällä lomakkeella.

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Suositeltavat edeltävät opintojaksot:
AYSOSK-103/SOSK-103 Sosiaalityö tieteenalana ja käytäntönä
AYVALT-105/VALT-105 Julkisoikeus
AYSOSK-ST210/SOSK-ST210 Sosiaalioikeus

Opintojakson suoritettuasi osaat kuvata lasten oikeudet, lastensuojelun keskeiset periaatteet sekä tunnistat lastensuojelun eettisiä jännitteitä. Opit lastensuojelulainsäädännön, ammatillisen toiminnan sekä lasten oikeuksien perusteet. Osaat paikantaa lastensuojelun yhteiskunnallisia kysymyksiä ja käytäntöjä. Tunnistat lastensuojelulain asettamia ammatillisia velvoitteita ja osaat erottaa tarkastelussasi lasten oikeuksien ja osallisuuden sekä perheen ja vanhemmuuden näkökulmia.

Opintojaksolla perehdytään lastensuojelun ja lasten oikeuksien yhteiskunnallisiin ja lainsäädännöllisiin kehyksiin sekä oikeudellisiin perusteisiin. Opintojaksolla lasten suojelemiseen avataan eri näkökulmia. Lapsikeskeinen ja monitoimijainen työskentely sekä lastensuojelutyön julkisuuden jännitteet nostetaan esiin.

Hakalehto, Suvianna ja Toivonen, Virve (toim.) 2016. Lapsen oikeudet lastensuojelussa. Kauppakamari.
Söderholm, Annlis ja Kivitie-Kallio, Satu (toim.) 2012. Lapsen kaltoinkohtelu. Duodecim.
Bardy M. (toim.) Lastensuojelun ytimissä, 4. uudistettu painos. THL. On myös vapaasti luettavissa verkossa STM:n hallinnonalan avoimesta julkaisuarkistosta Julkarista.

Oheiskirjallisuus:
Enroos, Heino & Pösö 82017) Huostaanotto. Lastensuojelun vaativin tehtävä. Vastapaino.

Opintojaksolla annettava oheiskirjallisuus.

Asteikolla 0 - 5

HUOM! Lähiluennot peruttu! Jakso toteutetaan etäopetuksena Moodle-alustalla koronavirustilanteen takia. (päivitys 23.3.2020)

Suoritustapa: Verkkomateriaali, verkkotehtävät, ryhmätyöskentely verkossa ja oppimispäiväkirja.

Oppimispäiväkirja palautetaan 9.5.2020 mennessä. HUOM! Vain yksi palautuspäivä, jota tulee noudattaa.

Kurssilla on käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu viimeistään 27.3.

Kurssin Moodleen tulee kirjautua viimeistään 2.4. mennessä. Tämän jälkeen Moodleen kirjautuminen ja opintojen aloittaminen ei ole enää mahdollista.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.