Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Ohjelmoinnin opettelua harkitseva tietää harvion mikä kaikki yhteiskunnassamme nojautuu ohjelmoijien tuottamiin ohjelmistoihin. Ilman ohjelmointia yhteydenpito, kaupankäynti, matkustaminen, terveydenhuolto ja niin edelleen olisivat yksinkertaisesti heikommalla tasolla. Puhelimet eivät toimisi, verkkopankkeja saatika pankki- ja luottokortteja ei olisi, matkojen varaaminen ja henkilöasiakirjojen käyttäminen ei onnistuisi verkon yli, lääketeollisuus ei pystyisi käymään suuria massoja dataa läpi parannuskeinoja etsimisessä, tiedon hakeminen tapahtuisi sana- ja tietokirjoista ja niin edelleen. Margaret Hamilton ei olisi myöskään koskaan kirjoittanut ohjelmaa, joka auttoi avaruuteen pääsemisessä ja kuulennossa.

Tällä kurssilla tutustut ohjelmoinnin perusteisiin käytännönläheisesti: teet kurssin aikana reilusti yli sata toimivaa ohjelmaa.

Kurssi toteutetaan verkkokurssina. Materiaalina käytetään kevään 2018 aikana rakentuvaa Ohjelmoinnin MOOCin kurssimateriaalia: https://materiaalit.github.io/ohjelmointi-18/ -- Ohjelmoinnin perusteet kattaa materiaalin osat 1-7.

Toukokuussa on lisäksi Kumpulassa muutamia aikoja, jolloin tehtäviin tai kurssin järjestelmiin liittyen voi tulla kysymään paikan päälle apua.

Kurssilla on seitsemän osaa, joista jokaisessa on ohjelmointitehtäviä. Kurssin lopussa on myös koe.

Arvostelu:
- yli 75% jokaisen osan tehtäväpisteistä sekä yli 50% koepisteistä: 1
- yli 75% jokaisen osan tehtäväpisteistä sekä yli 60% koepisteistä: 2
- yli 75% jokaisen osan tehtäväpisteistä sekä yli 70% koepisteistä: 3
- yli 75% jokaisen osan tehtäväpisteistä sekä yli 80% koepisteistä: 4
- yli 90% jokaisen osan tehtäväpisteistä sekä yli 90% koepisteistä: 5

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

Kurssi on maksuton. Lisätietoja.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?

Käytännön ohjeita opiskeluun

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii kaikille tietojenkäsittelytieteestä ja ohjelmoinnista kiinnostuneille.

Kurssilla ei ole esitietovaatimuksia, ei edellytetä ennakkotietoja ohjelmoinnista.

Opintojaksolla perehdyt ohjelmoinnin keskeisiin periaatteisiin ja ajattelutapoihin. Kurssin sisältönä mm. algoritmit, ohjausrakenteet, aliohjelmat ja olio-ohjelmoinnin perusteet. Ohjelmointikielenä käytetään Javaa.

Voit suorittaa kurssin täysin verkossa niin mooc-kurssilla kuin monimuotokurssillakin. Monimuotokurssilla on kuitenkin myös aloitusluento, luentotallenteita, harjoitustapaamisia ja ohjausta ohjelmointiin. Monimuotokurssilla on opetusta kun taas mooc-kurssilla opiskellaan enemmän itsenäisesti. Verkkokurssi on monimuotokurssin harjoitusryhmä ilman harjoitustapaamisia.

Ohjelmoinnin perusteet jaksolla saat perustietoa mm. seuraavista sisältöalueista:
- Mikä on ohjelma?
- Mitä on ohjelmointi?
- Mikä on ohjelmointikieli?
- Mitä ovat ohjelmointikielen perusasiat?
- Miten ongelmanratkaisu saadaan esitettyä tietokoneella?

Kurssin jälkeen suoritetaan kurssi Ohjelmoinnin jatkokurssi (AYTKT10003).

Ohjelmoinnin perusteet -kurssi alkaa 2.5.2018. Opintojaksolla on käytössä verkkomateriaali: Ohjelmoinnin MOOC-2018. Verkkomateriaalissa on tarvittaessa linkkejä lisämateriaaleihin. Verkkomateriaalista löytyy tietoa kurssin suorittamisesta, tehtävien suorittamisesta ja aikatauluista. Kurssilla on käytössä myös verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 2.5.2018.

Tuutorin ohjausta työskentelyyn seuraavina päivänä: ma 7.5., ma 14.5., pe 18.5. ja ma 21.5.2018 klo 15.00-18.30, paikka: Helsingin yliopiston Kumpulan kampus (Gustaf Hällströmin katu 2 B), Exactum: luokka B221

Lisäksi on saatavilla ohjausta verkko-oppimisympäristö Moodlessa. Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Verkkotentit järjestetään Moodlessa, josta löytyy myös tarkemmat ohjeet tentistä:

ke 20.6.2018
pe 20.7.2018
ma 20.8.2018
to 20.9.2018
ti 20.11.2018
su 20.1.2019

Tammikuussa 2019 alkaa uusi Ohjelmoinnin MOOC-kurssi (sisältää Ohjelmoinnin perusteet ja Ohjelmoinnin jatkokurssin), jonka jälkeen vuoden 2018 MOOCin tenttejä ei enää järjestetä. Tenteistä lisätietoa kurssin Moodlessa.

Lisätietoa verkkotenteistä

Opintojakso on osa Tietojenkäsittelytieteen perusopintojen (25 op) kokonaisuutta.