Kuva: Pixabay

Mikä on ohjelma? Mitä on ohjelmointi?

Tällä maksuttomalla opintojaksolla perehdyt ohjelmoinnin keskeisiin periaatteisiin ja ajattelutapoihin.

Ensiaskeleet ohjelmointiin Java-kielellä. Ohjelmointipainotteisella kurssilla opit kirjoittamaan ohjelmia sekä ymmärtämään niiden toimintaa. Arvostelu perustuu sekä viikoittaisiin harjoitustehtäviin ja verkkotenttiin. Kurssin voi suorittaa aikataulutettuna tai omaan tahtiin aikatauluttomana vuoden loppuun mennessä.

Massive open online course (MOOC) on avoin verkkokurssi, jolla opiskelu on hyvin itsenäistä. Vertaistukea saa kurssin keskustelufoorumeilla muilta opiskelijoilta ja ohjaajilta. Kurssi on mahdollista suorittaa myös monimuotokurssina (ryhmä 1 tai ryhmä 2) tai opettajan vetämänä verkkokurssina.

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Materiaalit

Kurssimateriaalina käytetään kevään 2019 Ohjelmoinnin MOOCin materiaalia. Tehtävien palauttamiseen käytettävään Test My Code järjestelmään tullaan lisäämään erillinen kurssivalinta aikatauluttamattomalle MOOC-kurssille.

Rekisteröinti

Huomioithan, että sinun tulee olla ilmoittautunut kurssille Avoimeen yliopistoon, jotta voit saada kurssista opintosuoritusmerkinnän. Suoritettuasi hyväksytysti kaikki kurssin osiot, opintosuorituksesi kirjataan Helsingin yliopiston Oodi-opintohallintojärjestelmään viimeistään 4–6 viikon kuluttua siitä, kun olet suorittanut opintojakson.

Saat helsinki.fi-sähköpostiisi tiedon, kun opintosuoritus on kirjattu WebOodiin. Tämän jälkeen voit tarvittaessa tilata opinnoistasi Helsingin yliopiston virallisen opintosuoritusotteen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

Kurssi on maksuton. Voit opiskella sen itsenäisesti Mooc-oppimisympäristössä.

Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Jos haluat kurssista suoritusmerkinnän Helsingin yliopiston opintorekisteriin, sinun tulee ilmoittautua Avoimeen yliopiston opiskelijaksi. Tämä tapahtuu tämän opinto-ohjelman kohdasta Ilmoittautuminen. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii kaikille tietojenkäsittelytieteestä ja ohjelmoinnista kiinnostuneille.

Kurssilla ei ole esitietovaatimuksia, ei edellytetä ennakkotietoja ohjelmoinnista.

Opintojaksolla perehdyt ohjelmoinnin keskeisiin periaatteisiin ja ajattelutapoihin. Kurssin sisältönä mm. algoritmit, ohjausrakenteet, aliohjelmat ja olio-ohjelmoinnin perusteet. Ohjelmointikielenä käytetään Javaa.

Voit suorittaa kurssin täysin verkossa niin mooc-kurssilla kuin monimuotokurssillakin. Monimuotokurssilla on kuitenkin myös aloitusluento, luentotallenteita, harjoitustapaamisia ja ohjausta ohjelmointiin. Monimuotokurssilla on opetusta kun taas mooc-kurssilla opiskellaan enemmän itsenäisesti. Verkkokurssi on monimuotokurssin harjoitusryhmä ilman harjoitustapaamisia.

Ohjelmoinnin perusteet jaksolla saat perustietoa mm. seuraavista sisältöalueista:
- Mikä on ohjelma?
- Mitä on ohjelmointi?
- Mikä on ohjelmointikieli?
- Mitä ovat ohjelmointikielen perusasiat?
- Miten ongelmanratkaisu saadaan esitettyä tietokoneella?

Kurssin jälkeen suoritetaan kurssi Ohjelmoinnin jatkokurssi (AYTKT10003).

Kurssi arvioidaan asteikolla 0-5.

Kurssin voit suorittaa osana Tietojenkäsittelytieteen osaston DEFA-opintoja (Digital Education For All).

Kurssiin liittyvät kysymykset:

Kurssin opiskelu tapahtuu Mooc-oppimisympäristössä, josta löytyy materiaalit ja ohjeet kurssin suorittamiseksi.

Jos haluat osallistua Avoimen yliopiston järjestämään loppukokeeseen, tarvitset Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen Moodlea varten. Kurssin Moodle avautuu 14.12.2018

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Ohjelmoinnin MOOC 2019 koostuu kahdesta kurssista Ohjelmoinnin perusteet 5 op ja Ohjelmoinnin jatkokurssi 5 op. Kurssin opiskelu tapahtuu Ohjelmoinnin Mooc 2019 oppimisympäristössä (https://ohjelmointi-19.mooc.fi/) , josta löytyy materiaalit ja ohjeet kurssin suorittamiseksi. Ohjelmoinnin perusteet 5 op – kurssi suoritetaan ensin ja sen voi suorittaa aikataulutettuna tai aikatauluttomana kurssina.

Kurssimateriaali julkaistaan kevään 2019 aikataulutetun kurssin tahtiin.

Jos suoritat kurssia aikataulutettuna, verkkotentit järjestetään seuraavasti:

 • ti 5.3.2019 8-20
 • la 13.4.2019 8-20
 • ti 7.5.2019 8-20

Jos suoritat kurssia Aikatauluttomana, verkkotentit järjestetään seuraavasti:

 • ti 5.3.2019 (ohjelmoinnin perusteet)
 • la 13.4.2019 (ohjelmoinnin perusteet)
 • ti 7.5.2019 (ohjelmoinnin perusteet ja ohjelmoinnin jatkokurssi)
 • la 8.6.2019 (ohjelmoinnin perusteet ja ohjelmoinnin jatkokurssi)
 • la 29.6.2019 (ohjelmoinnin perusteet ja ohjelmoinnin jatkokurssi)
 • ti 20.8.2019 (ohjelmoinnin perusteet ja ohjelmoinnin jatkokurssi)
 • la 28.9.2019 (ohjelmoinnin perusteet ja ohjelmoinnin jatkokurssi)
 • la 16.11.2019 (ohjelmoinnin perusteet ja ohjelmoinnin jatkokurssi)
 • la 4.1.2020 (ohjelmoinnin perusteet ja ohjelmoinnin jatkokurssi)

Valitsemaasi verkkotenttiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua! Lisää kurssin tenttikäytännöistä Ohjelmoinnin MOOC-sivulla.

Huom! Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset tai sinulla on tenttiin liittyviä erityisjärjestelytarpeita (esim. lukivaikeus), ilmoita siitä yhteydenottolomakkeella viimeistään 14 päivää ennen tenttiä.

Toimita samalla erityisjärjestelyjä varten kopio lääkärintodistuksesta tai erityisopettajan, psykologin tai puheterapeutin lausunnosta osoitteeseen: specialneeds@helsinki.fi.

Opintojakso on osa Tietojenkäsittelytieteen perusopintojen (25 op) kokonaisuutta.