Kuva: Pixabay

MIKÄ ON OHJELMA? MITÄ ON OHJELMOINTI?

Tällä maksuttomalla opintojaksolla perehdyt ohjelmoinnin keskeisiin periaatteisiin ja ajattelutapoihin. Ohjelmointikielenä Java.

Ensiaskeleet ohjelmointiin Java-kielellä. Ohjelmointipainotteisella opintojaksolla opit kirjoittamaan ohjelmia sekä ymmärtämään niiden toimintaa (mm. algoritmit, ohjausrakenteet, aliohjelmat ja olio-ohjelmoinnin perusteet). Arvostelu perustuu sekä viikoittaisiin harjoitustehtäviin ja verkkotenttiin. Opintojakson voi suorittaa omaan tahtiin aikatauluttomana.

Massive open online course (MOOC) on avoin verkkokurssi, jolla opiskelu on hyvin itsenäistä. Vertaistukea saa opintojakson keskustelufoorumeilla muilta opiskelijoilta ja ohjaajilta. Opintojakso on mahdollista suorittaa myös monimuotokurssina tai opettajan vetämänä verkkokurssina. Muiden suoritustapojen aikataulut ja ilmoittautumiset löydät tietojenkäsittelytieteen kurssisivulta.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

Opintojakso on maksuton.

Saat ohjeet Avoimen yliopiston kurssi-ilmoittautumista varten opintojakson MOOC-verkko-oppimisympäristössä, kun olet suorittanut opintojakson.

Huom!

  • Ilmoittautuminen Avoimeen yliopistoon on mahdollista 15.2.2021 saakka (päivitetty 4.1.2021)! Viimeinen tenttimismahdollisuus 15.1.2021. Tähän päivämäärään asti opintojakso on suoritettavissa, sen jälkeen opintojakson voi suorittaa vain Python ohjelmoinkielellä.
  • Vain niiden opiskelijoiden opintosuoritukset voidaan kirjata Helsingin yliopiston opintorekisteriin, jotka ovat tehneet jälki-ilmoittautumisen opintojaksolle Avoimeen yliopistoon.
  • Jos ilmoittautumisen yhteydessä annetut tiedot ovat virheellisiä, on suorituksen rekisteröinti mahdotonta.
  • Myös Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijat ilmoittautuvat Avoimeen yliopistoon, mikäli he haluavat opintojaksosta suoritusmerkinnän opintosuoritusrekisteriin.

Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii kaikille tietojenkäsittelytieteestä ja ohjelmoinnista kiinnostuneille.

EDELTÄVÄT OPINNOT

Opintojaksolle ei ole esitietovaatimuksia, ei edellytetä ennakkotietoja ohjelmoinnista.

Kurssilla ei ole esitietovaatimuksia, ei edellytetä ennakkotietoja ohjelmoinnista.

Opintojaksolla perehdyt ohjelmoinnin keskeisiin periaatteisiin ja ajattelutapoihin. Opintojakson sisältönä mm. algoritmit, ohjausrakenteet, aliohjelmat ja olio-ohjelmoinnin perusteet. Ohjelmointikielenä käytetään Javaa.

Ohjelmoinnin perusteet -jaksolla saat perustietoa mm. seuraavista sisältöalueista:
- Mikä on ohjelma?
- Mitä on ohjelmointi?
- Mikä on ohjelmointikieli?
- Mitä ovat ohjelmointikielen perusasiat?
- Miten ongelmanratkaisu saadaan esitettyä tietokoneella?

Opintojakson jälkeen suoritetaan opintojakso Ohjelmoinnin jatkokurssi (AYTKT10003).

Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5.

Tällä opintojaksolla opiskelijoilla ei ole käytössään Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksia. Jos haluat tarkastella tai jakaa opintosuorituksesi tietoja opintojakson päätyttyä, kirjaudu Opetushallituksen ylläpitämään Oma Opintopolku -palveluun. Opintosuoritus näkyy enintään kahden vuorokauden viiveellä Oma Opintopolku -palvelussa sen kirjautumisesta Helsingin yliopiston opintorekisteriin. Oma Opintopolku -palveluun kirjautumista varten sinun tulee tunnistautua pankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

Opintojaksoon liittyvät kysymykset:

Opintojakson voit suorittaa osana Tietojenkäsittelytieteen osaston DEFA-opintoja (Digital Education For All).

Opintojakso on kaikille avoin ja maksuton MOOC (Massive Open Online Course). Opintojakson opiskelu tapahtuu MOOC-oppimisympäristössä, josta löytyy materiaalit ja ohjeet opintojakson ja tentin suorittamiseksi. Opiskelu tapahtuu itsenäisesti ja voit aloittaa opiskelun milloin vain omassa tahdissasi. Opintojakso on suoritettavissa 3.1.2021 saakka.

Ohjelmoinnin MOOC 2020 koostuu kahdesta opintojaksosta Ohjelmoinnin perusteet 5 op ja Ohjelmoinnin jatkokurssi 5 op. Ohjelmoinnin perusteet 5 op -opintojakso suoritetaan ensin.

Verkkotenttipäivät (ohjeet moocissa):

Ohjelmoinnin perusteet:

- la 4.7.20
- la 8.8.20
- la 3.10. 20
- la 28.11.20
- pe 15.1.21 Huom! Viimeinen mahdollisuus suorittaa kurssi Javalla, päiv. 27.11.20

Ohjelmoinnin jatkokurssi:

- la 27.6.20
- la 15.8.20
- la 10.10.20
- la 5.12.20
- la 16.1.21 Huom! Viimeinen mahdollisuus suorittaa kurssi Javalla, päiv. 27.11.20

Huom! Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset tai sinulla on tenttiin liittyviä erityisjärjestelytarpeita (esim. lukivaikeus), ilmoita siitä yhteydenottolomakkeella viimeistään 14 päivää ennen tenttiä.

Toimita samalla erityisjärjestelyjä varten kopio lääkärintodistuksesta tai erityisopettajan, psykologin tai puheterapeutin lausunnosta osoitteeseen: specialneeds@helsinki.fi.

Lisätietoa verkkotenteistä

Erkki Kaila

Opintojakso on osa Tietojenkäsittelytieteen perusopintojen (25 op) kokonaisuutta.