Kuva: Pixabay

MIKÄ ON OHJELMA? MITÄ ON OHJELMOINTI?

Tällä opintojaksolla perehdyt ohjelmoinnin keskeisiin periaatteisiin ja ajattelutapoihin Java-kielen avulla.

Kurssilla tutustutaan algoritmeihin ja niiden toteuttamiseen Python-ohjelmointikielellä, metodien (aliohjelmien) käyttöön ja laadintaan sekä olio-ohjelmoinnin perusteisiin. Edelleen tutustutaan mm. ArrayListiin, HashMapiin ja virtojen (streams) käyttöön. Kurssilla on luentotallenteita, oppikirjamainen luentomoniste ja verkko-ohjausta.

Verkkokurssilla kurssi suoritetaan täysin etänä, mutta saadaan opettajalta lisämateriaaleja ja ohjausta verkkovälitteisesti.
Kurssi on mahdollista suorittaa myös monimuotokurssina (ryhmä 1 tai ryhmä 2) tai MOOC-kurssina.

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Aikataulu

Tästä osiosta löydät kurssin opetusaikataulun. Tarkista mahdolliset muut aikataulut kuvauksesta.

PäivämääräAikaOpetuspaikka
To 31.10.2019
17:15 - 18:45

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa Lisätietoja

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii kaikille tietojenkäsittelytieteestä ja ohjelmoinnista kiinnostuneille. Huom: tässä ryhmässä ei ole harjoitustapaamisia.

Kurssilla ei ole esitietovaatimuksia, ei edellytetä ennakkotietoja ohjelmoinnista.

Opintojaksolla perehdyt ohjelmoinnin keskeisiin periaatteisiin ja ajattelutapoihin. Kurssin sisältönä mm. algoritmit, ohjausrakenteet, aliohjelmat ja olio-ohjelmoinnin perusteet. Ohjelmointikielenä käytetään Javaa.

Voit suorittaa kurssin täysin verkossa niin mooc-kurssilla kuin monimuotokurssillakin. Monimuotokurssilla on kuitenkin myös aloitusluento, luentotallenteita, harjoitustapaamisia ja ohjausta ohjelmointiin. Monimuotokurssilla on opetusta kun taas mooc-kurssilla opiskellaan enemmän itsenäisesti. Verkkokurssi on monimuotokurssin harjoitusryhmä ilman harjoitustapaamisia.

Ohjelmoinnin perusteet jaksolla saat perustietoa mm. seuraavista sisältöalueista:
- Mikä on ohjelma?
- Mitä on ohjelmointi?
- Mikä on ohjelmointikieli?
- Mitä ovat ohjelmointikielen perusasiat?
- Miten ongelmanratkaisu saadaan esitettyä tietokoneella?

Kurssin jälkeen suoritetaan kurssi Ohjelmoinnin jatkokurssi (AYTKT10003).

Opettajan verkkomateriaali

Kurssi suoritetaan vaihtoehtoisesti joko pelkällä kurssitentillä tai kolmella välitentillä. Tentteihin liittyy myös arvosanaan vaikuttavia, automaattisesti tarkistettavia harjoitustehtäviä. Kurssi arvioidaan arvosana-asteikolla 0-5.

Aloitusluento (1*2h) + kuulustelu.

Kurssilla on luentotallenteita, oppikirjamainen luentomoniste ja vapaaehtoisia harjoituksia, joiden tekemiseen saa apua opettajilta.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 31.10.2019.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Kurssi suoritetaan vaihtoehtoisesti joko pelkällä kurssitentillä tai kolmella välitentillä. Tentteihin liittyy myös arvosanaan vaikuttavia, automaattisesti tarkistettavia harjoitustehtäviä. Kaikki nämä suoritetaan verkon välityksellä. Kurssilla on lisäksi suurehko määrä vapaaehtoisia ohjelmointitehtäviä, joiden suorittaminen tai suorittamatta jättäminen ei vaikuta arvosanaan mutta joiden tekemiseen on tarjolla myös opiskelijakohtaista opastusta ja joihin julkaistaan kurssin mittaan esimerkkivastauksia.

Opintopiirejäkin voidaan tarvittaessa muodostaa sellaisista kiinnostuneille. Käytettävissä on oppikirjamainen verkkomateriaali ja muuta kirjallisuutta ei tarvitse hankkia. Luennolle ei ole pakko osallistua ja kurssi on kokonaisuudessaan suoritettavissa myös verkon välityksellä.

Aloitusluento: to 31.10.2019 klo 17.15-18.45. Luento on vapaaehtoinen. Muut luentotilaisuudet ovat verkkotallenteina. Ei harjoitustapaamisia.

Verkkotenttipäivät:

18.12.19 klo 17-20

18.1.20 klo 9-12

24.2.20 klo 17-20

Tehtävien viimeinen palautuspäivä ti 14.1.2020.

Valitsemaasi verkkotenttiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua!

Huom! Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset tai sinulla on tenttiin liittyviä erityisjärjestelytarpeita (esim. lukivaikeus), ilmoita siitä yhteydenottolomakkeella viimeistään 14 päivää ennen tenttiä.

Toimita samalla erityisjärjestelyjä varten kopio lääkärintodistuksesta tai erityisopettajan, psykologin tai puheterapeutin lausunnosta osoitteeseen: specialneeds@helsinki.fi.

Lisätietoa verkkotenteistä

Opintojakso on osa Tietojenkäsittelytieteen perusopintojen (25 op) kokonaisuutta.