Kuva: Pixabay

MIKÄ ON OHJELMA? MITÄ ON OHJELMOINTI?

Tällä maksuttomalla opintojaksolla perehdyt ohjelmoinnin keskeisiin periaatteisiin ja ajattelutapoihin.

Ensiaskeleet ohjelmointiin Python-kielellä. Ohjelmointipainotteisella kurssilla opit kirjoittamaan ohjelmia sekä ymmärtämään niiden toimintaa (mm. algoritmit, ohjausrakenteet, aliohjelmat ja olio-ohjelmoinnin perusteet). Arvostelu perustuu sekä viikoittaisiin harjoitustehtäviin ja verkkotenttiin. Kurssin voi suorittaa omaan tahtiin aikatauluttomana.

Massive open online course (MOOC) on avoin verkkokurssi, jolla opiskelu on hyvin itsenäistä. Vertaistukea saa kurssin keskustelufoorumeilla muilta opiskelijoilta ja ohjaajilta. Kurssi on mahdollista suorittaa myös monimuotokurssina tai opettajan vetämänä verkkokurssina. Muiden suoritustapojen kurssien aikataulut ja ilmoittautumiset löydät tietojenkäsittelytieteen kurssisivulta.

Aiempi Java-kielinen toteutus (13.12.2019 - 04.01.2021): kurssisivu

Materiaalit

Linkki kurssimateriaaliin: http://python-k20.mooc.fi/ (Huom! Linkki toimii viimeistään 1.6.20).

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

Kurssi on maksuton.

Saat ohjeet Avoimen yliopiston kurssi-ilmoittautumista varten kurssin MOOC-verkko-oppimisympäristössä, kun olet suorittanut kurssin.

Huom!

  • Ilmoittautuminen Avoimeen yliopistoon on mahdollista 18.7.2020 saakka.
  • Vain niiden opiskelijoiden opintosuoritukset voidaan kirjata Helsingin yliopiston opintorekisteriin, jotka ovat tehneet jälki-ilmoittautumisen kurssille Avoimeen yliopistoon.
  • Jos ilmoittautumisen yhteydessä annetut tiedot ovat virheellisiä, on suorituksen rekisteröinti mahdotonta.
  • Myös Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijat ilmoittautuvat Avoimeen yliopistoon, mikäli he haluavat kurssista suoritusmerkinnän opintosuoritusrekisteriin.

Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii kaikille tietojenkäsittelytieteestä ja ohjelmoinnista kiinnostuneille.

Kurssilla ei ole esitietovaatimuksia, ei edellytetä ennakkotietoja ohjelmoinnista.

Opintojaksolla perehdyt ohjelmoinnin keskeisiin periaatteisiin ja ajattelutapoihin. Kurssin sisältönä mm. algoritmit, ohjausrakenteet, aliohjelmat ja olio-ohjelmoinnin perusteet. Ohjelmointikielenä kurssilla on Python. (Kurssin aikaisemman Java-kielisen toteutuksen kurssisivu)

Voit suorittaa kurssin täysin verkossa niin mooc-kurssilla kuin monimuotokurssillakin. Monimuotokurssilla on kuitenkin myös aloitusluento, luentotallenteita, harjoitustapaamisia ja ohjausta ohjelmointiin. Monimuotokurssilla on opetusta kun taas mooc-kurssilla opiskellaan enemmän itsenäisesti. Verkkokurssi on monimuotokurssin harjoitusryhmä ilman harjoitustapaamisia.

Ohjelmoinnin perusteet jaksolla saat perustietoa mm. seuraavista sisältöalueista:
- Mikä on ohjelma?
- Mitä on ohjelmointi?
- Mikä on ohjelmointikieli?
- Mitä ovat ohjelmointikielen perusasiat?
- Miten ongelmanratkaisu saadaan esitettyä tietokoneella?

Kurssin jälkeen suoritetaan kurssi Ohjelmoinnin jatkokurssi (AYTKT10003).

Tällä kurssilla opiskelijoilla ei ole käytössään Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksia. Jos haluat tarkastella tai jakaa opintosuorituksesi tietoja kurssin päätyttyä, kirjaudu Opetushallituksen ylläpitämään Oma Opintopolku -palveluun. Opintosuoritus näkyy enintään kahden vuorokauden viiveellä Oma Opintopolku -palvelussa sen kirjautumisesta Helsingin yliopiston opintorekisteriin. Oma Opintopolku -palveluun kirjautumista varten sinun tulee tunnistautua pankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

Kurssiin liittyvät kysymykset:

Kurssin voit suorittaa osana Tietojenkäsittelytieteen osaston DEFA-opintoja (Digital Education For All).

Kurssi on kaikille avoin ja maksuton MOOC (Massive Open Online Course). Kurssin opiskelu tapahtuu MOOC-oppimisympäristössä (Huom! linkki avautuu viimeistään 1.6.20), josta löytyy materiaalit ja ohjeet kurssin ja tentin suorittamiseksi. Opiskelu tapahtuu itsenäisesti ja voit aloittaa opiskelun milloin vain omassa tahdissasi. Kurssi on suoritettavissa 18.7.2020 saakka.

Ohjelmoinnin MOOC 2020 koostuu kahdesta kurssista Ohjelmoinnin perusteet 5 op ja Ohjelmoinnin jatkokurssi 5 op. Ohjelmoinnin perusteet 5 op – kurssi suoritetaan ensin.

Verkkotenttipäivät (ohjeet moocissa):

- ke 22.7.20
- ke 5.8.20
- la 5.9.20

Huom! Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset, ota yhteyttä kurssin opettajaan viimeistään 10 päivää ennen tenttiä. Mikäli tarvitset verkkotentissä erityisjärjestelyitä (esim. pidennetyn vastausajan), tutustu niitä koskeviin ohjeisiin: Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville. Erityisjärjestelyiden tarpeesta tulee ilmoittaa viimeistään 10 päivää ennen tenttiä.

Opintojakso on osa Tietojenkäsittelytieteen perusopintojen (25 op) kokonaisuutta.