Kuinka tallentaa suuri määrä tietoa niin, että voimme tehdä tehokkaasti hakuja ja muutoksia sekä luottaa tiedon säilymiseen? Tietokannat pyrkivät vastaamaan tähän haasteeseen.

Tutustumme opintojaksolla SQL-kieleen, tietokantojen suunnitteluun sekä transaktioihin ja indekseihin. Opintojakso suoritetaan ratkomalla tehtäviä ja palauttamalla harjoitustyö.

Aikataulu

Aloitusluento pidetään verkossa. Katso lisätietoja kohdasta: Toteutus

Materiaalit

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

Opintojakso on maksuton. Voit opiskella sen itsenäisesti Mooc-oppimisympäristössä (linkki syksyn 2020 mooc-ympäristöön tulee tähän ennen opintojakson alkua).

Opintojaksolla ei ole ennakkoilmoittautumista, vain opintojakson suorittaneet ilmoittautuvat Avoimeen yliopistoon suoritettuaan opintojakson. Saat automaattisesti ohjeet, kuinka ilmoittaudut opintojaksolle kun olet suorittanut opintojakson.

Huom!

 • Vain niiden opiskelijoiden opintosuoritukset voidaan kirjata Helsingin yliopiston opintorekisteriin, jotka ovat tehneet jälki-ilmoittautumisen opintojaksolle Avoimeen yliopistoon. Tarkista viimeinen ilmoittautumispäivä ohjeesta, jonka saat kun olet suorittanut opintojakson.
 • Jos ilmoittautumisen yhteydessä annetut tiedot ovat virheellisiä, on suorituksen rekisteröinti mahdotonta.
 • Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijat ilmoittautuvat tiedekunnan kurssitoteutukseen.

Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Tietokantojen perusteet on kurssi jossa tutustutaan tietokantajärjestelmien perusteisiin ja SQL-tietokanta kyselykieleen. Kurssi soveltuu tietotekniikan perusopiskelijoille ja ohjelmointitaitojen perusteet osaaville muidenkin alojen opiskelijoille.

Kurssin esitietovaatimuksena on Ohjelmoinnin perusteet (TKT10002) ja Ohjelmoinnin jatkokurssi (TKT10003). Näiden kurssien materiaaliin voi tutustua mm. osoitteessa: https://ohjelmointi-21.mooc.fi/

Kurssin aikana tai sen jälkeen kannattaa suorittaa kurssi Tietorakenteet (TKT20001). Kurssin jälkeen kannattaa suorittaa kurssi Ohjelmistotekniikka (TKT20002) sekä valinnaisia web-sovellusten kehittämiseen liittyviä kursseja.

Kurssin jälkeen opiskelija

 • ymmärtää, mitä haasteita tietokantajärjestelmän toteuttamiseen liittyy
 • osaa suunnitella relaatiomallin mukaisia tietokantoja
 • osaa SQL-kielen perusteet ja suunnitella omia kyselyitä
 • tuntee transaktioiden ja indeksien periaatteet

Kurssin tarkkaa sisältöä päivitetään tarpeen mukaan. Keskeisiä aiheita ovat

 • tietokantajärjestelmän toteuttamiseen liittyvät haasteet
 • relaatiomalli ja tietokannan suunnitteluperiaatteet
 • SQL-kielen perusteet
 • transaktioiden ja indeksien käyttäminen

Kurssimateriaalina on käytössä verkkomateriaali sekä verkosta löytyvät lisäresurssit.

Kurssin materiaali ja tehtävät ovat avoimesti saatavilla MOOC-ympäristössä. Kurssin yhteydessä voidaan järjestää pajaohjausta.

Kurssin arviointiperusteet on kuvattu oppimateriaalissa. Kurssin suorittaminen edellyttää kurssin tehtävien tekemistä viikoittain.

Tällä opintojaksolla opiskelijoilla ei ole käytössä Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksia. Jos haluat tarkastella tai jakaa opintosuorituksesi tietoja opintojakson päätyttyä, kirjaudu Opetushallituksen ylläpitämään Oma Opintopolku -palveluun. Opintosuoritus näkyy enintään kahden vuorokauden viiveellä Oma Opintopolku -palvelussa sen kirjautumisesta Helsingin yliopiston opintorekisteriin. Oma Opintopolku -palveluun kirjautumista varten sinun tulee tunnistautua pankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

Opintojakson voit suorittaa osana Tietojenkäsittelytieteen osaston DEFA-opintoja (Digital Education For All).

Opintojaksoon liittyvät kysymykset:

Opintojakso on kaikille avoin ja maksuton MOOC (Massive Open Online Course). Opintojakson opiskelu tapahtuu MOOC-oppimisympäristössä (linkki tulee tähän ennen opintojakson alkua), josta löytyy materiaalit ja ohjeet opintojakson suorittamiseksi. Opiskelu tapahtuu itsenäisesti ja voit aloittaa opiskelun milloin vain omassa tahdissasi. Opintojakso on suoritettavissa 18.10.2020 saakka.

Opintojaksolla on vapaaehtoinen aloitusluento verkossa 1.9.2020 klo 14.00-16.00 videoviestintäpalvelu Zoomissa. Lisätietoa Zoomista. Luennosta tulee myös tallenne tänne kurssisivulle.

Helpoiten osallistut luennoille avaamalla linkin https://helsinki.zoom.us/j/66550718743?pwd=dGVmbFAwaU55b0x4VUpsRW9PMzgyQT09 Google Chrome- selaimella. Zoomin oppaassa on ohjeistettu myös muita tapoja käyttää Zoomia. Jos yhteyksissä on ongelmia, tarkista koti- tai mobiiliverkkosi taso ja kuuluvuusongelmissa on tarkistettava ääniasetukset omasta Zoom-näkymästä ja myös tietokoneen ääniasetuksista. Lisätukea voi kysyä osoitteesta opetusteknologia@helsinki.fi (ei ole reaaliaikaista tukea).

Antti Laaksonen

Opintojakso on osa Tietojenkäsittelytieteen perusopintojen (25 op) kokonaisuutta.