Materiaalit
Muu
Kurssin suorittaminen
Kurssi suoritetaan verkkotehtävillä ja moodlessa tehtävällä tentillä. Tarkemmat kurssiohjeet löydät viimeistään kurssin alussa julkaistavilta kurssisivuilta mooc.fi:stä.
Ilmoittautuminen ja opintomaksu
Kuvaus
Kurssi on osa DEFA-hankkeen opintotarjontaa ja se on avoin kaikille.
Edeltävä suoritus Tietoliikenteen perusteet 1.
Lisäksi:
- Tietokoneen toimintakurssilla käsitellyistä teemoista tarvitaan keskeytykset ja oheislaitteiden käyttötapojen ymmärtäminen, bittitason esityksen tunteminen
- Tietorakenteet ja algoritmit kurssilta tarvitaan Dijkstran algoritmin ja Bellman-Ford -algoritmin tuntemus tai ainakin yleinen algoritmien lukutaito
Kummankaan kurssin ei tarvitse olla pakollinen ennakkotieto, mutta silloin joutuu nämä teemat opiskelemaan itsekseen kurssin kuluessa.
Tämä on opintojakson Tietoliikenteen perusteet jälkimmäinen osasuoritus, siksi oppimistavoitteet ovat pääkurssin kanssa yhtenäiset.
Kurssin suoritettuaan opiskelija
- osaa selittää ”miten Internet toimii” ja perustellen kuvata siinä käytettyjä rakenteellisia, teknisiä ja toiminnallisia periaatteita (kuten toimintamallit, rakenneosat, erilaiset osoitteet ja tunnisteet, datan siirto protokollapinon avulla, luotettava kuljetuspalvelu, vuonvalvonta, TCP:n ruuhkanhallinta).
- osaa selittää asiakas-palvelija malliin perustuvien verkkosovellusten sekä niiden toteutuksessa käytettyjen sovellusprotokollien periaatteet. Osaa kuvata vertaistoimijamallin idean. Osaa selittää, mihin tarvitaan nimipalvelua (DNS) ja kuvata sen rakenteen ja toiminnan.
- osaa selittää toisaalta miten lähettävän ohjelman viesti saadaan IP-pakettiin ja toisaalta miten IP-paketti välitetään Internetissä viestin vastaanottajalle.
- osaa selittää reitittimen, keskittimen ja kytkimen toiminnan ja erot. Osaa kuvata pakettien, kehysten ja muiden viestien sisältöjä ja rakenteita.
- osaa kuvata tietoliikenteeseen kohdistuvat riskitekijät ja turvallisuusuhat. Osaa selittää kuinka palomuuri toimii
- Internetin rakenne ja perustoiminnalisuus yksityiskohtaisemmin kuin Tietoliikenteen perusteet 1
- Sovelluskerros: verkkosovelluksen periaatteet, WWW, pistoke
- Sovelluskerros: nimipalvelu (DNS), tiedoston jakelu, sähköposti, P2P
- Kuljetuskerros: luotettavan tiedonsiirron periaatteet
- Kuljetuskerros: UDP, TCP, TCP:nruuhkanhallinta
- Verkkokerros: tehtävät, reititin ja IP
- Verkkokerros: reititysalgoritmit ja IP-osoitteet
- Linkkikerros
- Langaton linkki ja kerrosten yhteistoiminta
- Tietoturvaa: sähköpostin suojaus ja palomuuri
Tämä on verkkokurssi, jossa on linkkejä lisämateriaaleihin.
Oheislukemistoksi suositellaan Kurose & Ross: Computer Networking.
Keväisin pääkurssilla Tietoliikenteen perusteet järjestetää oppimista tukevia tapaamisia, mutta verkkokurssin osallistujilta ei edellytetä niihin osallistumista. Opiskelijoille tarjotaan mahdollisuutta keskustella kurssin aiheista jollain sopivalla keskustelualustalla. Kurssin vetäjä tukee oppimista sekä pedagogisesti järkevillä tehtävillä että neuvomalla kyselijöitä tällä alustalla.
Kurssin arviointi perustuu kurssikokeeseen ja verkkokurssin tehtäviin. Arvioinnissa kokeen painoarvo on merkittävä.
Arviointi asteikolla 0-5
Tietoliikenteen perusteet 2 on jatkoa kurssille Tietoliikenteen perusteet 1 (Johdatus tietoliikenteeseen lkv 18-19).
Kurssin voit suorittaa osana Tietojenkäsittelytieteen osaston DEFA-opintoja (Digital Education For All).
Kurssiin liittyvät kysymykset:
- Mikäli kysymyksesi liittyy kurssin oppimisympäristöön, olethan yhteydessä mooc@cs.helsinki.fi
- Avoimen yliopiston ilmoittautumiseen liittyviin kysymyksiin osoitteessa: avoinyo-tietojenkasittelytiede@helsinki.fi
- DEFA-väylää koskeviin kysymyksiin vastataan osoitteesta DEFA-help@cs.helsinki.fi
- Kurssin sisältöön tai suoritukseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä kurssin vastuuhenkilöön, Tiina Niklander (Tiina.Niklander@cs.helsinki.fi)
Tehtävät MOOC-ympäristössä + verkkotentti Moodlessa
Kurssin tehtävät suoritetaan Mooc-ympäristössä, josta löytyy materiaalit ja ohjeet kurssin suorittamiseksi.
Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 1.4.2020. Pääset kirjautumaan Moodleen, kun olet suorittanut vaadittavat tehtävät kurssin MOOC-verkko-oppimisympäristössä ja tehnyt Avoimen yliopiston kurssi-ilmoittautumisen. Saat Moodle-linkin ja kurssiavaimen kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan Avoimeen yliopistoon ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.
Verkkotentti on saatavilla useamman päivän ajan, joten voit suorittaa tentin parhaiten itsellesi sopivaan aikaan tentin aukioloaikana. Huomioithan, että avatessasi verkkotentin sinulla on rajattu aika suorittaa se loppuun.
Verkkotenttivaihtohdot Moodlessa
27.4.-1.5.2020
25.5.-29.5.2020
22-29.6.2020
Valitsemaasi verkkotenttiin ei tarvitse ilmoittautua.
Huom! Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset, ota yhteyttä kurssin opettajaan viimeistään 10 päivää ennen tenttiä. Mikäli tarvitset verkkotentissä erityisjärjestelyitä (esim. pidennetyn vastausajan), tutustu niitä koskeviin ohjeisiin: Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville. Erityisjärjestelyiden tarpeesta tulee ilmoittaa viimeistään 10 päivää ennen tenttiä.
Tiina Niklander
Opintojakso on osa tietojenkäsittelytieteen koulutusohjelman aineopintoja.