Kuva: Maya Pillai

SYVÄSUKELLUS MODERNIIN WEBSOVELLUSKEHITYKSEEN

Ota haltuusi React, Redux, Node.js, MongoDB ja GraphQL!

Opintojaksolla tutustutaan JavaScriptilla tapahtuvaan moderniin websovelluskehitykseen. Pääpaino on React-kirjaston avulla toteutettavissa single page -sovelluksissa, ja niitä tukevissa Node.js:llä toteutetuissa REST-rajapinnoissa.

Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Materiaalit

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

Opintojakso on maksuton.

Ilmoittautumisohjeet

Ei ennakkoilmoittautumista. Ilmoittaudut opintojaksolle Avoimen yliopiston kautta vasta kun olet suorittanut tehtävät MOOC-ympäristössä ja olet valmis opintojakson kokeeseen.

1. Suorita tehtäväsarjat opintojakson MOOC-verkko-oppimisympäristössä. (Ei vaadi kurssi-ilmoittautumista.)

2. Kun olet valmis kurssikokeen suorittamiseen, ilmoittaudu opintojaksolle Avoimen yliopiston kautta. Löydät ilmoittautumisohjeet MOOC-verkko-oppimisympäristön kohdasta osa 0 - yleistä. Ilmoittaudu Avoimeen yliopistoon ohjeiden mukaisesti ja siirry verkko-oppimisympäristö Moodleen suorittamaan opintojakso loppuun.

Huom!

 • Ilmoittautuminen Avoimeen yliopiston on mahdollista 9.1.2021 saakka

 • Vain niiden opiskelijoiden opintosuoritukset voidaan kirjata Helsingin yliopiston opintorekisteriin, jotka ovat tehneet kurssi-ilmoittautumisen Avoimeen yliopistoon ja suorittaneet opintojakson loppuun Moodlessa.

Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii tietojenkäsittelyä tai tietotekniikkaa korkeakoulutasolla vuoden tai kaksi opiskelleille opiskelijoille sekä edistyneille ohjelmoinnin harrastajille. Opintojakso päivittää myös ohjelmistokehityksen ammattilaisten web-sovelluskehitysosaamisen. Voit suorittaa opintojakson osana Tietojenkäsittelytieteen osaston DEFA-opintoja (Digital Education For All)

Opintojaksolla tutustutaan Javascriptilla tapahtuvaan moderniin websovelluskehitykseen. Pääpaino on React-kirjaston avulla toteutettavissa single page -sovelluksissa, ja niitä tukevissa Node.js:llä toteutetuissa REST-rajapinnoissa.

Opintojaksolla käsitellään myös sovellusten testaamista, konfigurointia ja suoritusympäristöjen hallintaa sekä NoSQL-tietokantoja.

Opintojaksoon liittyvät kysymykset:

Opintojakson opiskelu tapahtuu itsenäisesti MOOC-verkko-oppimisympäristössä ja Moodlessa 15.3.2020-10.1.2021 välisenä aikana.

 1. Opiskele kurssimateriaali ja
 2. tee kurssimateriaalissa olevat tehtävät.
 3. Ilmoittaudu opintojaksolle Avoimen yliopiston kautta. Ohjeet löydät kurssimateriaalista. Ilmoittautuminen Avoimeen yliopiston on mahdollista 8.1.2021 saakka.
 4. Suorita kurssitentti verkko-oppimisympäristö Moodlessa. Moodle avautuu 15.3.2020.
 5. Ilmoita palautussovelluksen kautta että olet valmis opintojakson suorituksen kanssa.

! Kaikkien tehtävien ja kokeiden tulee olla tehtynä viimeistään 10.1.2021.

Laajuus

Opintojakson voi suorittaa useassa eri laajuudessa.

 • 3 opintopistettä = Keskeiset tehtävät kurssimateriaalin osista 0-3 + koe
 • 5-7 opintopistettä = Tehtävät kurssimateriaalin osista 0-7 + koe

Lisäksi voit laajentaa opintosuoritustasi seuraavien laajennusten kautta. Opintopisteiden myöntäminen laajennuksista edellyttää että olet suorittanut opintojakson ydinsisällöt ja suorittanut kurssikokeen.

 • + 1 opintopiste = GraphQL (osa 8)
 • + 1 opintopiste = TypeScript (osa 9)
 • + 1-2 opintopistettä = React Native (osa 10)

Lue lisää eri suoritusmahdollisuuksista kurssimateriaalista kohdasta Arvosteluperusteet.

Moodle

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 15.3.2020.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat sähköpostitse kurssi-ilmoittautumisesi jälkeen.

Opiskeletko Helsingin yliopistossa tai jossain muussa HAKA-verkoston jäseninstituutiossa?

 • Mikäli kyllä, käytä omaa käyttäjätunnustasi Moodleen kirjautumiseen.
 • Mikäli et, aktivoi Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksesi ja käytä sitä Moodleen kirjautumiseen. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

(Opiskelijat joilla on Helsingin yliopiston käyttäjätunnus: Pääset Moodleen myös tämän sivun Moodle-painikkeen kautta. Kurssiavaimen näet Moodle painikkeen vieressä ollessasi kirjautunut sisään tälle sivulle. Kurssiavain näkyy aikaisintaan 24 tuntia kurssi-ilmoittautumisen jälkeen.)

Kurssikoe

Kurssisuoritukseen liittyvät kokeet tehdään verkko-oppimisympäristö Moodlessa, joka avautuu 15.3.2020. Pääset kirjautumaan Moodleen, kun olet suorittanut vaadittavat tehtävät opintojakson MOOC-verkko-oppimisympäristössä ja tehnyt Avoimen yliopiston kurssi-ilmoittautumisen.

Huom! Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset, ota yhteyttä opintojakson opettajaan viimeistään 10 päivää ennen tenttiä. Mikäli tarvitset verkkotentissä erityisjärjestelyitä (esim. pidennetyn vastausajan), tutustu niitä koskeviin ohjeisiin: Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville.

Erityisjärjestelyiden tarpeesta tulee ilmoittaa yhteydenottolomakkeella viimeistään 10 päivää ennen tenttiä. Toimita samalla erityisjärjestelyjä varten kopio lääkärintodistuksesta tai erityisopettajan, psykologin tai puheterapeutin lausunnosta osoitteeseen: specialneeds@helsinki.fi.

Matti Luukkainen