Ilmoittautuminen ja opintomaksu
Kuvaus
Oletko kiinnostunut japanilaisesta animesta? Haluaisitko oppia lisää tutuista Muumi-animesarjoista? Tämä opintojakso on sinua varten!
Opintojakso sopii esimerkiksi harrastajille sekä kulttuurien tutkimuksen Aasian tutkimuksen tai elokuva- ja televisiotutkimuksen opiskelijoille.
- Kurssilla käydään läpi Japanin animaatioteollisuuden historia sen synnystä 1910-luvulla nykypäivään, eri keskeiset studiot ja tekijät, animeteollisuuden kehitys, sen yhteys mangaan ja muuhun populaarikulttuuriin sekä kehityssuunnat.
- Kurssilla käydään läpi tekniikka-lajityyppi ja estetiikan kehitys, sekä fanikulttuuri ja sen muodot niin Japanissa kuin kansainvälisesti.
- Kurssilla käydään läpi eri animeen liittyviä teorioita (Thomas Lamarre, Marc Steinberg, Steven Suyn, Susan Napier, Otsuka Eiji, Miyao Daisuke, Rayna Denison, Akiko Sugawa) ja pohditaan niiden merkitystä.
- Animeissa ilmeneviä teemoja, esim. Yhteiskunta, sukupuoli, seksuaalisuus, historia sekä intertextuaalisuus käsitellään esimerkkien ja esitelmien kautta.
- Animen ilmaisukeinot, kuva, tarinamaailma, hahmot ja ääniraita käydään läpi sekä historiallisessa että merkitysanalyyttisella tasolla.
- Kurssilla käsitellään luonnollisesti myös suomalaisille tutut Muumi-animesarjat.
Japanilainen anime on yksi maailman laajimmin levinneistä populaarikulttuurimuodoista, joka on kotimaansa lisäksi tavoittanut miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa.
Myös Suomessa anime ja animefanikulttuuri tavoittavat nuorempia polvia.
ZOOM-luennoille osallistuminen, teorian lukeminen kotona, pareittain tehty esitelmä luokassa aihepiiriin liittyen, esseeanalyysi jossa sovelletaan luettua teoriaa johonkin animetuotteeseen tai sen oheisilmiöön.
Tunneilla ja/tai Moodlessa katsotaan näytteitä animeista.
Ilmoitetaan opetuksen yhteydessä.
Asteikolla 0-5.
Kriteereinä kyky ottaa haltuun esitettyjä käsitteitä ja asiakokonaisuuksia niin, että kykenee esittämään omia ajatuksiaan niiden pohjalta selkeästi ja näkemyksellisesti.
Opintojakso on osa Aasian tutkimuksen ja elokuva- ja televisiotutkimuksen opintoja.
Kurssi on monitieteinen ja sopii monen eri koulutusohjelman opintoihin. Opiskelija ilmoittautuu AYKUKA-AA216-koodille. Tieto korvaavuuksista merkitään opintojakson suorituksen rekisteröinnin yhteydessä näkyviin lisätieto-kenttään. Korvaavuudet Helsingin yliopisto:
- KUKA-AA214 (Aasian tutkimus)
- TTK-EL260 (Elokuva- tai televisiohistoriallinen erityiskysymys)