Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Opintojaksolla on maksuton kiintiö Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy Ilmoittaudu-painikkeesta.

Miten opiskelemaan?

Käytännön ohjeita opiskeluun

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii kaikille aihelueesta kiinnostuneille.

Opintojakson suorittaminen ei vaadi edeltäviä opintoja, mutta on suositeltavaa, että tätä ennen suorittaa estetiikan perusteet.

Luonnon ja kulttuurisen ympäristön herättämiin kysymyksiin tutustuminen laajentaa käsitystä esteettisten ilmiöiden alasta: se ei rajoitu vain taidemaailmaan vaan ulottuu kaikkeen kulttuuriin samoin kuin luontoon. Opintojakson suorittaminen tarjoaa myös mahdollisuuden pohtia estetiikan ja luonnontieteiden yhteyksiä. Opit arvioimaan, mikä rooli luonnontieteellisellä tiedolla on luonnon esteettisessä tarkastelussa.

Kurssilla tutustutaan ympäristöestetiikkaan akateemisen estetiikan yhtenä keskeisenä osa-alueena. Kurssi johdattaa ympäristöestetiikan taustoihin, edeltäjiin, syntyyn ja sen suhteeseen rinnakkaisaloihinsa, kuten taidefilosofiseen estetiikkaan ja ympäristöetiikkaan. Pääpaino on kuitenkin ympäristöestetiikan alan nykykeskustelussa ja -suuntauksissa.

Kurssin keskeisin kysymys on, mikä on ympäristökohteiden erityisluonne esteettisen kokemuksen kohteena. Kysymystä lähestytään mm. luonnonestetiikan, rakennettujen- ja kulttuuriympäristöjen estetiikan ja arjen estetiikan näkökulmien kautta. Kurssi tuo esiin myös ympäristöestetiikalle keskeisiä teoreettisia kysymyksiä, kuten tiedon merkitystä esteettisessä kokemuksessa ja sitä kuinka ympäristökokemuksia voi sanallistaa. Tätä kautta tulee esiin myös ympäristöestetiikan soveltavat pyrkimykset. Kurssilla pohditaankin sitä kuinka ympäristöestetiikka voisi edesauttaa ympäristökasvatuksessa ja toisaalta toteuttaa ympäristökriitikon roolia ja antaa näin välineitä ympäristönmuokkauksen päätöksentekotilanteisiin.

Kirjallisuus ilmoitetaan kurssisivuilla.
Suoritettava kirjallisuus on verkkomateriaalia, johon löytyy linkit kurssisivuilta.

Asteikolla 0-5

Aikataulutettu verkkokurssi

Verkkokurssi alkaa ke 23.1.18 ja päättyy lopputehtävän palauttamiseen su 15.4.2018 mennessä.

Opintojakso on yhteisopetusta. Avoin yliopisto järjestää opetuksen, johon tutkinto-opiskelijat osallistuvat.

Opintojaksolla on käytössä oppimisympäristö Moodle, joka avautuu jakson alkaessa.
Linkin ja kurssiavaimen oman opintojaksosi Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Kurssi suoritetaan osallistumalla verkko-opetukseen (verkkokeskusteluja, kirjallisia tehtäviä), lukemalla oheiskirjallisuutta ja suorittamalla viikkotehtävät. Kurssi etenee siten, että joka viikko aukeaa uusi teema-aihe. Tietyn teeman käsittelyyn on varattu aikaa yksi viikko ja tehtävät tulee suorittaa tämän ajan puitteissa. Opintoihin suositellaan viikoittaisten opiskeluaikojen varaamista.

Kurssin suorittamiseen sisältyvien tehtävien tarkka aikataulu ilmoitetaan kurssisivuilla kurssin alettua. Kurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää kaikkien viikkotehtävien sekä lopputehtävän suorittamista.

Opintojakso on osa Estetiikan perusopintoja.