Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Avoimen yliopiston kesäopetus on maksutonta ilmoittautumishetkellä läsnä oleville Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Maksuttomuus ei koske mahdollista materiaalimaksua.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii kaikille aihelueesta kiinnostuneille.

Kurssin suorittaminen ei edellytä edeltäviä opintoja.

Opintojakson suorittaminen ei vaadi edeltäviä opintoja, mutta on suositeltavaa, että tätä ennen suorittaa estetiikan perusteet.

Luonnon ja kulttuurisen ympäristön herättämiin kysymyksiin tutustuminen laajentaa käsitystä esteettisten ilmiöiden alasta: se ei rajoitu vain taidemaailmaan vaan ulottuu kaikkeen kulttuuriin samoin kuin luontoon. Opintojakson suorittaminen tarjoaa myös mahdollisuuden pohtia estetiikan ja luonnontieteiden yhteyksiä. Opit arvioimaan, mikä rooli luonnontieteellisellä tiedolla on luonnon esteettisessä tarkastelussa.

Kurssilla tutustutaan ympäristöestetiikkaan akateemisen estetiikan yhtenä keskeisenä osa-alueena. Kurssi johdattaa ympäristöestetiikan taustoihin, edeltäjiin, syntyyn ja sen suhteeseen rinnakkaisaloihinsa, kuten taidefilosofiseen estetiikkaan ja ympäristöetiikkaan. Pääpaino on kuitenkin ympäristöestetiikan alan nykykeskustelussa ja -suuntauksissa.

Kurssin keskeisin kysymys on, mikä on ympäristökohteiden erityisluonne esteettisen kokemuksen kohteena? Kysymystä lähestytään mm. luonnonestetiikan, rakennettujen- ja kulttuuriympäristöjen estetiikan ja arjen estetiikan näkökulmien kautta. Kurssi tuo esiin myös ympäristöestetiikalle keskeisiä teoreettisia kysymyksiä, kuten tiedon merkitystä esteettisessä kokemuksessa ja sitä kuinka ympäristökokemuksia voi sanallistaa. Tätä kautta tulee esiin myös ympäristöestetiikan soveltavat pyrkimykset. Kurssilla pohditaankin sitä kuinka ympäristöestetiikka voisi edesauttaa ympäristökasvatuksessa ja toisaalta toteuttaa ympäristökriitikon roolia ja antaa näin välineitä ympäristönmuokkauksen päätöksentekotilanteisiin.

Kirjallisuus ilmoitetaan kurssisivuilla.
Suoritettava kirjallisuus on verkkomateriaalia, johon löytyy linkit kurssisivulta.

Asteikolla 0-5

Aikataulutettu verkkokurssi

Verkkokurssi alkaa ti 12.5.20 ja päättyy lopputehtävän palauttamiseen su 9.8.2020 mennessä.

Kurssi suoritetaan osallistumalla verkko-opetukseen (verkkokeskusteluja, kirjallisia tehtäviä), lukemalla oheiskirjallisuutta ja suorittamalla viikkotehtävät. Kurssi etenee siten, että joka viikko aukeaa uusi teema-aihe. Tietyn teeman käsittelyyn on varattu aikaa yksi viikko ja tehtävät tulee suorittaa tämän ajan puitteissa. Opintoihin suositellaankin viikoittaisten opiskeluaikojen varaamista.

Kurssin suorittamiseen sisältyvien tehtävien tarkka aikataulu ilmoitetaan kurssisivuilla Moodlessa.
Kurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää kaikkien viikkotehtävien sekä lopputehtävän suorittamista.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 12.5.20. Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen

Opintojakso on osa Taiteiden tutkimuksen koulutusohjelman Estetiikan perusopintokokonaisuutta 30 op.