Aikataulu
Kurssin suorittaminen
Syksyllä 2019 kurssi suoritetaan automaattisesti tarkastettavilla viikkotenteillä ja MOOC-alustalle palautettavilla data-analyysitehtävillä. Suoritus kertyy näistä suoritustavoista opintojakson aikana saatavien pisteiden yhdistelmänä. Syksyllä järjestetään myös itseopiskelua tukevia työpajoja, joihin voi tulla harjoittelemaan yhdessä ja saamaan neuvoja ohjaajilta.
Syksyn kurssin arvosana määräytyy pisteistä, jotka saadaan viikkotenteistä (75%) ja data-analyysitehtävistä (25%). Data-analyysitehtäviin suositellaan omaa kannettavaa tietokonetta (Mac/Windows/Linux), johon asennetaan vapaasti ladattava RStudio-ohjelmisto.
Itseopiskelua tukevat työpajat ovat 7.11.-12.12., joihin voi tulla harjoittelemaan yhdessä ja saamaan neuvoja ohjaajilta. Työpajat ovat klo 12.15-13.00 (ryhmä A) ja klo 13.15-14 (ryhmä B). Ilmoittautuminen työpajoihin MOOC-ympäristössä.
Kokonaan toinen tapa suorittaa kurssi on Avoimen yliopiston verkkotentti periodin 2 jälkeen. Siinä ei huomioida viikkotenttien eikä data-analyysitehtävien pisteitä, mutta molempia kannattaa siinäkin vaihtoehdossa käyttää kurssin sisältöjen harjoitteluun.
Tarkemmat tiedot MOOC-alustalla (avataan kurssin alkaessa). Huom! Osa 2 edellyttää osan 1 tietoja.
Ilmoittautuminen ja opintomaksu
Kuvaus
Johdatus yhteiskuntatilastotieteeseen, osa 1 (5 op)
- Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää yhteiskuntatieteissä sovellettavan tilastotieteen ja tilastollisen päättelyn merkityksen omien opintojensa, työelämänsä ja tulevaisuutensa kannalta.
- Hän hallitsee opintojakson sisältöön kuuluvat peruskäsitteet ja osaa arvioida erilaisia käytännön ilmiöihin liittyviä todennäköisyyksiä.
- Opiskelija ymmärtää tilastollisiin tutkimuksiin liittyviä epävarmuuksia ja osaa kriittisesti arvioida tilastollisia testejä ja luottamusvälejä yhteiskunnallisissa sovelluksissa.
- Hän osaa myös tulkita lineaarisen regressioanalyysin ja yksisuuntaisen varianssianalyysin perustuloksia sekä arvioida regressiomallin oletusten järkevyyttä graafisen mallidiagnostiikan avulla.
- Lisäksi opiskelija osaa tilastollisen R-ohjelmoinnin perustaitoja ja tuntee avoimen tieteen periaatteita. Opintojakson asiat ovat monelta osin tärkeitä työelämätaitoja.
Jakso koostuu viidestä teemasta, joita tarkastellaan tilastollisen päättelyn näkökulmasta:
- Todennäköisyys ja satunnaisuus
- Todennäköisyyksien laskentaa
- Parametrien estimointi ja luottamusvälit
- Tilastollinen hypoteesin testaus
- Regressio- ja varianssianalyysi
- Opettajan laatima kurssimateriaali, vapaasti saatavilla kurssin verkkoalustalta.
- Oheislukemistona voi käyttää teosta Vehkalahti (2014) Kyselytutkimuksen mittarit ja menetelmät (FinnLectura).
Asteikolla 0-5 (0 = hylätty, 1 = välttävä, 2 = tyydyttävä, 3 = hyvä, 4 = kiitettävä, 5 = erinomainen)
Syksyn kurssin arvosana määräytyy pisteistä, jotka saadaan viikkotenteistä (75%) ja data-analyysitehtävistä (25%). Syksyn kurssin jälkeen arvosana määräytyy verkkotentin perusteella.
Kaikille avoin verkkokurssi (MOOC), jossa syksyllä 2019 myös itseopiskelua tukevat työpajat. Kurssi alkaa 30.10. klo 12.15 infolla.
Syksyllä 2019 kurssi suoritetaan automaattisesti tarkastettavilla viikkotenteillä ja MOOC-alustalle palautettavilla data-analyysitehtävillä. Suoritus kertyy näistä suoritustavoista opintojakson aikana saatavien pisteiden yhdistelmänä.
Itseopiskelua tukevat työpajat ovat 7.11.-12.12., joihin voi tulla harjoittelemaan yhdessä ja saamaan neuvoja ohjaajilta. Työpajat ovat klo 12.15-13.00 (ryhmä A) ja klo 13.15-14 (ryhmä B). Ilmoittautuminen työpajoihin MOOC-ympäristössä.
Data-analyysitehtäviin suositellaan omaa kannettavaa tietokonetta (Mac/Windows/Linux), johon asennetaan vapaasti ladattava RStudio-ohjelmisto.
Keväällä 2020 opintojakso suoritetaan tenttimällä. Tenttiminen tapahtuu MOOC-ympäristössä verkossa.
Verkkotentit:
19.2.2020 klo 17-20
22.4.2020 klo 17-20
27.5.2020 klo 17-20