Aikataulu
Osan 2 aloitusluento zoom-webinaarina 28.10. klo 16 , ks. osoite täältä
Zoom-webinaarin osoite: https://helsinki.zoom.us/s/63980781924 . HUOM! Suositeltava selain Chrome.
Osallistujan ohje: https://helpdesk.it.helsinki.fi/ohjeet/yhteydenpito-ja-julkaiseminen/vid...
HUOM! Zoom-webinaarissa opiskelijalla ei ole videota tai ääntä käytettävissä, osallistuminen vain chatin/Q&A-toiminnon kautta.
Ilmoittautuminen ja opintomaksu
Kuvaus
Kurssi on kaikille avoin tilastotieteen MOOC (= massive open online course). Se on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tilastotieteestä ja tarvitsevat sitä opinnoissaan, työssään, kansalaisena tai yksityiselämänsä muissa yhteyksissä.
Johdatus yhteiskuntatilastotieteeseen, osa 1 (5 op)
- Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää yhteiskuntatieteissä sovellettavan tilastotieteen ja tilastollisen päättelyn merkityksen omien opintojensa, työelämänsä ja tulevaisuutensa kannalta.
- Hän hallitsee opintojakson sisältöön kuuluvat peruskäsitteet ja osaa arvioida erilaisia käytännön ilmiöihin liittyviä todennäköisyyksiä.
- Opiskelija ymmärtää tilastollisiin tutkimuksiin liittyviä epävarmuuksia ja osaa kriittisesti arvioida tilastollisia testejä ja luottamusvälejä yhteiskunnallisissa sovelluksissa.
- Hän osaa myös tulkita lineaarisen regressioanalyysin ja yksisuuntaisen varianssianalyysin perustuloksia sekä arvioida regressiomallin oletusten järkevyyttä graafisen mallidiagnostiikan avulla.
- Lisäksi opiskelija osaa tilastollisen R-ohjelmoinnin perustaitoja ja tuntee avoimen tieteen periaatteita. Opintojakson asiat ovat monelta osin tärkeitä työelämätaitoja.
Jakso koostuu viidestä teemasta, joita tarkastellaan tilastollisen päättelyn näkökulmasta:
- Todennäköisyys ja satunnaisuus
- Todennäköisyyksien laskentaa
- Parametrien estimointi ja luottamusvälit
- Tilastollinen hypoteesin testaus
- Regressio- ja varianssianalyysi
Opettajan laatima kurssimateriaali, vapaasti saatavilla kurssin verkkoalustalta. Oheislukemistona voi käyttää teosta Vehkalahti (2019) Kyselytutkimuksen mittarit ja menetelmät (HELDA Open Books).
Yleinen arvosana-asteikko 0-5.
Arvosana määräytyy suoraan pisteistä, joita kertyy yhteiskuntatilastotieteen tehtävistä (75%) ja koodaustehtävistä (25%). Omia pisteitään voi seurata MOOC-alustalla. Tehtäviin saa kurssin suoritusaikana vapaasti palata oppimaan lisää ja kerryttämään pisteitä. Kurssilla voi myös opiskella ilman arvosanatavoitteita, esimerkiksi tuoreuttaa tilastotieteen osaamistaan tai tutustua R-ohjelmointiin.
Johdatus yhteiskuntatilastotieteeseen (osat 1 ja 2) on kaikille avoin verkkokurssi (MOOC), joka koostuu kahdesta osasta:
- Osa 1 (Tilastollinen lukutaito, 5 op) käsittää MOOC-alustalla teemat 1-5
- Osa 2 (Tilastollinen päättely, 5 op), käsittää MOOC-alustalla teemat 6-10.
Kurssi (osat 1 ja 2) sijaitsevat MOOC-alustalla joka avautuu viimeistään 3.9. osan 1 aloitusluennon yhteydessä.
Molemmat osat suoritetaan teemojen materiaaliin pohjautuvilla yhteiskuntatilastotieteen tehtävillä sekä R-ohjelmointikieleen, avointen aineistojen analysointiin ja yhteiskuntadatatieteeseen johdattelevilla koodaustehtävillä. MOOC-alustalla olevat tehtävät tarkastetaan automaattisesti, ja ne antavat välitöntä, oppimista tukevaa palautetta.
Kurssille voi liittyä milloin tahansa ja opiskella itselleen sopivaan tahtiin. Voit hyödyntää itseopiskelua tukevat työpajat (aikataulu alla) tai voit opiskella täysin omatoimisesti. Katso tarkemmat ohjeet mooc-alustalta.
- Syksyllä 2020 kurssi noudattaa Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan aikatauluja (Osa 1 järjestetään opetusperiodilla 1 ja Osa 2 opetusperiodilla 2), jolloin on myös mahdollisuus saada itseopiskelua tukevaa opetusta ja neuvontaa verkossa (MOOC ja Zoom), ks. Aikataulu.
- Muulloin kurssi noudattaa Avoimen yliopiston aikatauluja ja perustuu kokonaan itseopiskeluun.
Syksyn aikataulu (osa 2)
Aloitustilaisuus (Zoom-webinaari) 28.10. klo16.15-17.45
Työpajat (Zoom)
4.11. klo 14.15-15.45 ja klo 16.15-17.45 (osallistu jompaan kumpaan)
11.11. klo 14.15-15.45 ja klo 16.15-17.45 (osallistu jompaan kumpaan)
16.11. klo 14.15-15.45
23.11. klo 14.15-15.45
30.11. klo 14.15-15.45
7.12. klo 14.15-15.45
Zoom-osoite ja osallistumisohjeet ilmoitetaan lähempänä aloitusluentoa.
TARVITTAVA OHJELMISTO
MOOC-alusta toimii myös mobiililaitteilla, mutta koodaustehtävissä tarvitaan tietokonetta ja ilmaista RStudio-ohjelmistoa, jonka asentaminen ja perustaidot tulevat tutuksi Osassa 1. Koodaustehtävät ovat osin englanninkielisiä. MOOC-alustan tehtävät ja materiaalit ovat suomenkielisiä.