Kuva: Pixabay

Millaisia kehityslinjoja maailmanpolitiikassa ja kansainvälisissä suhteissa on tulkittavissa historiallisesta perspektiivistä?

Kurssilla tutustutaan maailmanpolitiikkaa käsitteleviin ilmiöihin tutkimuksen keskeisten lähestymistapojen kautta. Käsiteltävät teemat liitetään ajankohtaiseen keskusteluun ja niitä tarkastellaan kriittisesti historialliseen tietämykseen nojaten.

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.
Avoimen yliopiston kesäopetus on maksutonta ilmoittautumishetkellä läsnä oleville Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Maksuttomuus ei koske mahdollista materiaalimaksua.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii kaikille Yhteiskunnallisesta muutoksesta ja maailmanpolitiikasta kiinnostuneille.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee maailmanpolitiikan ja kansainvälisten suhteiden kehityksen päälinjat ja hänellä on jäsentynyt käsitys keskeisistä murroksista, konflikteista ja kriiseistä. Hän tuntee aihealueen tutkimuksen keskeiset lähestymistavat. Hän kykenee soveltamaan historiallista tietämystään maailmanpolitiikan ajankohtaisten ilmiöiden ja niitä käsittelevän keskustelun kriittiseen arvioimiseen sekä hyödyntämään oppimaansa aihepiirin myöhemmissä opinnoissa.

Opintojakso tarjoaa perustiedot nykyisen valtiojärjestelmän muodostumisesta, kansainvälisten suhteiden poliittisista, sosiaalisista ja taloudellisista ulottuvuuksista sekä maailmanpolitiikan valtiollisista ja ei-valtiollisista toimijoista. Eurooppa vuorovaikutuksessa muun maailman kanssa, dekolonisaatio ja globalisaatio. Tutustuminen maailmanpolitiikan ja kansainvälisten suhteiden historiallisen tutkimuksen lähestymistapoihin ja tulkintoihin.

Hobsbawm: Äärimmäisyyksien aika
Mazower: Governing the World: The History of an Idea (2013)
Steger, M. Globalisms: The Great Ideological Struggle of the 21st Century (3rd ed.+)

Asteikolla 0-5 (0=hylätty, 1=välttävä, 2=tyydyttävä, 3=hyvä, 4=kiitettävä, 5=erinomainen).

Opintojakso toteutetaan verkkotentillä ja kahdella esseellä oppimisympäristö Moodlessa. Sivut avautuvat: 22.5.2019.

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Kumpikin essee täytyy olla palautettu Moodleen ennen osallistumista verkkotenttiin. Esseiden ohjepituus on noin 5 sivua / essee. Tarkemmat ohjeet löytyvät Moodlesta.

Verkkotentissä tentitään Hobsbawm: Äärimmäisyyksien aika. Kaksi muuta kurssikirjaa suoritetaan esseillä. Esseistä ja verkkotentistä annetaan opiskelijapalaute ja niistä on myös mahdollista keskustella kurssialueella.

Verkkotenttipäivät:
ma 24.6.2019 klo 17-20
ma 5.8.2019 klo 17-20
ma 23.9.2019 klo 17-20

Opintomaksuun sisältyvät kaikki opinto-ohjelmassa mainitut tenttipäivät.

Ohjeita verkkotenttiin

Opintojakso sisältyy valinnaisena Yhteiskunnallisen muutoksen 15, 25 ja 35 op:n kokonaisuuksiin.