Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

75 euroa. Lisätietoja.

Opintojakso on maksuton HY:n läsnä oleville perustutkinto-opiskelijoille (15 opiskelijapaikkaa).

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Miten opiskelemaan?

Käytännön ohjeita opiskeluun

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii Etnografiasta tutkimusmenetelmänä kiinnostuneille.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää, miten etnografinen tutkimus tuottaa vertailukelpoista, antropologista tietoa. Hän tuntee historialliset ja poliittiset olosuhteet, jotka perustuvat yhteiskuntien ja elämänmuotojen keskittymiseen. Opiskelija osaa harjoittaa riippumatonta tutkimusta tämän alueen etnografisesta kirjallisuudesta, sisällyttää keskeiset aiheet omiin tavoitteisiinsa ja tunnistaa sen keskeisten aiheiden merkityksen antropologian yleisten teoreettisten keskustelujen kehittämiselle.

Kurssi tarjoaa vertailevan näkökulman Tyynenmeren saarten kulttuureihin. Tarkastelemalla sekä vanhempia että uudempia etnografisia ja teoreettisia tekstejä tutustumme klassisiin antropologisiin kysymyksiin, sekä näemme miten Tyynenmeren kulttuurialueella tehty tutkimus on vaikuttanut antropologisen teorian kehitykseen. Materiaalissa painottuu Polynesian saaristoon liittyvä tutkimus.

Polynesian saaristo muodostaa Tyynellämerellä valtavan kolmion, jonka kärjet ulottuvat Havaijilta Uuteen-Seelantiin ja Pääsiäissaarille. Kaakkois-Aasiasta peräisin olevat austronesialaiset merenkävijät kansoittivat ensin läntiset Samoan ja Tongan saaristot, joissa kehittynyt leimallisesti Polynesialainen kulttuuri levisi myöhemmin alueen muihin osiin. Tämä ainutlaatuinen asutushistoriallinen ”pullonkaula” takasi Polynesialle voimakkaan kielellisen ja kulttuurisen yhdenmukaisuuden. Asutushistoria ja pienten saarten maantieteellinen eristyneisyys johtivat jotkut antropologit jopa näkemään Polynesian ”luonnollisena laboratoriona” kulttuurin ja yhteiskunnan kehityksen tutkimiselle.

Aiheisiin joita käsittelemme kurssilla kuuluvat muun muassa Polynesian asutus, sukulaisuusjärjestelmät, kosmologia ja uskonto, hierarkia ja päällikköinstituutio, kristinuskon saapuminen, kolonialismin vaikutus ja alueen rooli antropologisessa tutkimuksessa. Tarkastelemme myös kahta kuuluisaa antropologista kiistaa, joissa etnografian eroavat tulkinnat valottavat väittelijöiden perustavalaatuisia teoreettisia näkemyseroja.

Ilmoitetaan kurssin Moodlessa.

Asteikolla 0-5 (0=hylätty, 1=välttävä, 2=tyydyttävä, 3=hyvä, 4=kiitettävä, 5=erinomainen).

Verkkokurssi, joka muodostuu

1) verkkoluennoista, jotka alustavat kurssille luettavia artikkeleita

2) Kursille luettavista artikkeleista

3) Artikkelien pohjalta moodlessa käytävästä keskustelusta

4) Kurssille kirjoitettavasta loppuesseestä

Opintojaksolla on käytössä opetuksen tukena verkko-oppimisympäristö Moodle, joka aukeaa 8.9.2020.

Linkin ja kurssiavaimen oman opintojaksosi Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Opettaja: Harri Siikala

Opintojakso sisältyy Yhteiskunnallisen muutoksen 35 opintopisteen kokonaisuuteen, (sosiaali- ja kulttuuriantropologian opintosuunta) sekä Sosiaali- ja kulttuuriantropologian 15 op opintokokonaisuuteen.