Kuva: Pixabay

Ilmoittaudu
Moodle
Kirjaudu sisään nähdäksesi Moodlen kurssiavaimen.

Muiden yliopistojen opiskelijoiden ilmoittautuminen opintoihin

Ilmoittaudu täyttämällä ilmoittautumislomake (Ilmoittaudu-painike ja "ilman tunnusta" -ilmoittautuminen), täytä tieto omasta yliopistostasi sekä opiskelijanumerosi.

Saat onnistuneesta ilmoittautumisesta hetken kuluttua automaattiviestin, jossa on mm. linkki opintojaksosi tietoihin.
Saat ilmoittautumista seuraavana päivänä ohjeen Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen aktivointiin.

HUOM! Voit suorittaa jakson ilman Helsingin yliopiston käyttäjätunnusta, jolloin tunnusta ei tarvitse aktivoida. Voit käyttää oman yliopistosi tunnusta Moodle-kirjautumiseen.

Saat Moodle-linkin ja kurssiavaimen ennen jakson alkua.

Ilmoittautuminen ja opintomaksu

Maksuton (0 euroa). Lisätietoja.

Opintojakso on poikkeuksellisesti maksuton kaikille osallistujille. Tervetuloa mukaan!

Avoimen yliopiston kesäopetus on maksutonta ilmoittautumishetkellä läsnä oleville Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Maksuttomuus ei koske mahdollista materiaalimaksua.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua, muutos: jaksolle ilmoittautuminen 25.3.2020 klo 12:00. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta. Kurssille voi ilmoittautua 7.9. asti

Miten opiskelemaan?
Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Kuvaus

Opintojakso sopii kaikille poliittisista liikkeistä ja kansalaisosallistumisesta kiinnostuneille.

Kansalaisten, organisaatioiden ja liikkeiden osallistumiskanavat, tyylit ja toimijuudet ovat murroksessa Euroopassa ja Suomessa. Kriisistä ei voi puhua; kansalaisosallistuminen ja etutoiminta pulppuavat uusia ääniä ja kuvia. Yksilöt löytävät toisiaan hektisemmin, tuorein asioiden ajamisen ja yhteistyömuodoin.

Samaan aikaan tulee kuitenkin kysyä myös toiminnan monipuolisuuden ja pullonkaulojen perään: Keiden intressit ja arvot vahvistuvat, keiden hiljentyvät? Miten kohtaavat toisaalta asiantuntijatieto, varakkaiden ja vahvojen toimijoiden lobbaaminen ja toisaalta populaari kansalaisaktiivuus ja populismi? Miten kansalaisten asioiden kanavointi ja yhdistäminen ovat muokkaantuneet lähihistoriassa? Elävätkö ideologiat ja kollektiivisuus uutta elämäänsä markkinoiden ja hajautuneen median Euroopassa?

Opintojakso tarkastelee teemaa kansainvälistymisen, lobbaamisen, julkisuuden ja tiedon avaamisen, tilasuhteiden, ympäristö- ja ihmisoikeusliikkeiden (epä)jatkuvuuksien, etu- ja ay-toiminnan ja tiedon markkinoitumisen, juridisoitumisen ja ammatillistumisen, (digitaalisen) kansalaisuuden voimaantumisen ja toisaalta kansalaisen ja ’kasvattavan’ yhteistoiminnan korroosion, kuluttajan ja yrittäjän etiikan ja globaalien julkisuuksien suunnissa.

Verkkokurssin sisältö:

Tallenteet sisältävät luentosarjan alla olevat teemat ja niitä täydentävät debatit. Debattien puheenjohtajina toimivat Avoimen yliopiston opettajat Kari Paakkunainen ja Maaria Linko.

1. tallenne
Suoran toiminnan liikkeet Suomessa 1960-luvun murroksesta 2010-luvun digiaikaan
Tietokirjailija, tutkija, YTM Pontus Purokuru
Kommenttipuheenvuoro: Tutkija, YTT Jarmo Rinne

2. tallenne
Eurooppalainen kansalaisyhteiskunta, asioiden ajaminen ja lobbaus
Euroopan parlamentin jäsen Heidi Hautala
Kommenttipuheenvuoro: Toimitusjohtaja Kaisa Soro-Pesonen, Miltton Brussels

3. tallenne
Guggenheim Helsinki - kamppailuja ja lobbausta
Dosentti, yliopistonlehtori Maaria Linko ja PhD., yliopistonlehtori Emilia Palonen, Helsingin yliopisto

4. tallenne
Kaupunkiaktivismin ideat, alustat ja osallistujat
Dosentti, kaupunkiaktivismin tutkija Pasi Mäenpää, Helsingin yliopisto ja TkT Mikko Särelä, Aalto yliopisto, Lisää kaupunkia Helsinkiin -liike
Kommenttipuheenvuoro: Luontoaktivisti, KM Susanna Pitkänen

5. tallenne
Ilmastonmuutospolitiikan airueet ja jarruttajat Euroopassa: Tuotannolliset korporaatiot, hallinto-tutkijat vai punavihreät ENGO:t?
Yliopistonlehtori, VTT Tuomas Ylä-Anttila
Kommenttipuheenvuoro: Kansainvälisten asioiden asiantuntija, YTM Pia Björkbacka, SAK

6. tallenne
Kansalaisaktiivisuus, markkinat ja vastuu: uuden talouden etappeja vai kesytettyjä liikkeitä?
Tutkija Galina Kallio, Aalto yliopisto – dialogia Juhana Rantavuoren (Helsingin yliopisto) kanssa ruokaliikkeiden aikalaisilmiöistä
Kommenttipuheenvuoro: Yliopistonlehtori Mikko Jakonen, Jyväskylän yliopisto

7. tallenne
SETA – luonnonsuojeluliitto – Greenpeace: Eurooppalainen poliittinen kamppailu ja sen asiantuntijuudet, juristit, julkisuudet ja tuotteet
Pääsihteeri, FM Kerttu Tarjamo, SETA; kehitysyhteistyön koordinaattori, FM Olli Turunen,
Suomen Luonnonsuojeluliitto ja maajohtaja, HM Sini Harkki, Greenpeace

8. tallenne
Yhteenvetoa: Kansalaisliikkeiden ja työmarkkinoiden mobilisaation muodonmuutokset, ongelmat ja spektaakkelit (lähi)historiassa
Professori Pauli Kettunen, Helsingin yliopisto ja professori emeritus Martti Siisiäinen, Jyväskylän yliopisto

Luentosarjan artikkelit ja oheismateriaali ilmoitetaan kurssin Moodlessa.

Asteikolla 0-5

Verkkokurssi koostuu kesän 2018 samannimisen luentosarjan tallenteista ja luentoihin liittyvistä materiaaleista. Moodlesta löydät luento- ja teemakohtaiset video- ja Powerpoint -materiaalit. Esitysten ja keskustelujen lisäksi tärkeitä ovat luentokohtaiset digitaaliset artikkelit tai muut materiaalit. Materiaaleihin ja luentotallenteisiin tutustutaan itsenäisesti.

Opintojakson voi suorittaa valitsemalla itselleen sopivan aikataulun annetuista päivistä. Esseiden palautuspäiviä on kolme, jonka jälkeen alkaa verkkokeskustelu. Keskustelun jälkeen on verkkotentti.

Kolmen suorituksen osan - Esseen (10 sivua), esseitä koskevan opiskelijoiden ja opettajan verkkokeskustelun ja verkkotentin – järjestys on opiskelijan valittavissa. Suositus on kuitenkin se, että opiskelija osallistuu oman esseen palauttamisen jälkeiseen verkkokeskusteluun. Keskusteluryhmä on kaikille sama koko kurssin ajan, jolloin opiskelijat voivat laajasti valita omat kommentoitavansa.

Opintojaksolla on käytössä oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 5.5.2020.

Katso myös erillinen ohje muiden yliopistojen opiskelijoille.

Helsingin yliopiston sekä Avoimen yliopiston omat opiskelijat: Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Suoritukset kirjataan Helsingin yliopiston opintohallintojärjestelmään. Näet suoritustiedot kirjautumalla pankkitunnuksilla Oma Opintopolku -palveluun. Opiskelijat huolehtivat itse avoimessa yliopisto-opetuksessa suorittamiensa opintojen hyväksiluvusta omissa yliopistoissaan.

Opiskelija kirjoittaa opintojakson teemaan liittyvän kirjallisen esseen, jonka pituus on 12 000 – 20 000 merkkiä. Verkkokeskusteluun osallistutaan valitun harjoitustehtävän palautuspäivän jälkeen. Kukin opiskelija osallistuu verkkokeskusteluun vähintään kahdella kommentilla (min. 600 merkkiä per kommentti).

Palauta essee viimeistään valitsemanasi palautuspäivänä ja osallistu sen jälkeiseen keskusteluun. Tenttipäivän voit valita vapaasti sen jälkeen kun olet kirjoittanut esseen ja osallistunut keskusteluun.

Vaihtoehtoiset esseen palautuspäivät ja niitä seuraavat keskustelut:

Essee: 7.6. mennessä
Keskustelu: 7-14.6.

Essee: 20.7. mennessä
Keskustelu: 20.7.-27.7.

Essee: 5.8. mennessä
Keskustelu: 5.8.-12.8.

Essee 20.9. mennessä
Keskustelu: 20.9.-27.9.

Verkkotentissä vastataan kahteen luentoja, materiaaleja ja artikkeleita koskevaan soveltavaan kysymykseen. Opiskelijat saavat listan verkkotentin kysymyksistä (20 kpl) etukäteen.

Verkkotentit:

  1. Verkkotentti: ke 17.6. klo 17:15-20:15
  2. Verkkotentti: ke 29.7. klo 16:15-19:15
  3. Verkkotentti: ke 19.8. klo 17-20
  4. Verkkotentti: ke 30.9. klo 17-20

Valitsemaasi verkkotenttiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua!

Huom! Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset, ota yhteyttä opintojesi koulutusasiantuntijaan yhteydenottolomakkeella viimeistään 10 päivää ennen tenttiä.

Mikäli tarvitset verkkotentissä erityisjärjestelyitä (esim. pidennetyn vastausajan), tutustu niitä koskeviin ohjeisiin: Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville. Erityisjärjestelyiden tarpeesta tulee ilmoittaa viimeistään 10 päivää ennen tenttiä.

Lisätietoa verkkotenteistä

Luentosarjan vastuuopettaja ja koordinaattori: yliopisto-opettaja, VTL Kari Paakkunainen

Opintojakson voi sisällyttää Yhteiskunnallisen muutoksen 25 op ja 35 op moduuleihin. Lisäksi jakso käy vapaavalintaisiin opintoihin mm. sosiaalitieteissä.