Aikataulu
Kuvaus
Johdatus yhteiskuntatilastotieteeseen
Opintojakson jälkeen opiskelija hallitsee yhteiskunnan muutoksen tilastollisen analyysin perusvälineet ja omaa hyvän tilastojen lukutaidon. Opiskelija osaa tuottaa ja tulkita deskriptiivisiä tilastoja ja hallitsee tilastollisen analyysin peruskäsitteet. Opiskelija osaa arvioida tilastojen luotettavuutta ja ongelmia.
Opintojakso kattaa keskeiset tilastotyypit ja tilastolliset käsitteet (keskitunnusluvut, hajonta, testisuureet, tilastollisen päättelyn perusteet ja tilastollinen merkitsevyys) ohjelman tieteenalojen kannalta tärkeiden esimerkkiaineistojen ja tilastotyppien kautta. Käsitellään mm. mittaaminen, reliabiliteetti ja validiteetti, kyselytutkimukset, ristiintaulukointi, indeksit, korrelaatiokerroin, aikasarjat, lineaarisen regressioanalyysin perusteet, taulukoiden ja kuvaajien laatiminen ja esittäminen, tilasto-ohjelmien käytön perusteet.
Feinstein, Charles H. & Thomas, Mark: Making History Count: A primer in quantitative methods for historians. Cambridge University Press 2002. (Adobe e-kirja saatavilla).
Muu soveltuva kirjallisuus, erityisesti tieteelliset artikkelit e-lehdissä.
Asteikko 0-5. Arvioinnissa otetaan huomioon kaikki suoritusten osa-alueet ja edistetään itsearviointia
Lähi- ja/tai verkko-opetuksena toteutettava kurssi ja siihen sisältyvä kirjallisuus ja tehtävät