Kuva: Artem Bali

tutustu kaakkois-aasiaan

Kaakkois-Aasia on yksi maailman heterogeenisimmistä alueista.

Suurimmalle osalle suomalaisista Kaakkois-Aasia on tullut tutuksi lähinnä Thaimaan ja Balin rantakohteiden tai kiehtovan Singaporen kaupungin kautta. Kurssin tarkoituksena on nostaa esille joitakin Kaakkois-Aasian monesta ainutlaatuisesta ja kiehtovasta tarinasta, eräänlaisena johdantona alueeseen ja sen monimuotoisuuteen. Tarkastelemme näitä tarinoita aluksi eurooppalaisesta perspektiivistä, mutta tarkoituksena on vähitellen siirtää painopistettä kohti paikallista näkökulmaa. Lisätiedot kuvauksessa!

Anmälning och avgift

Opintomaksu koostuu kahdesta osasta

  • yhteistyöoppilaitokselle maksettavasta osuudesta
  • Avoimelle yliopistolle maksettavasta osuudesta.

Katso tarkemmat tiedot maksusta sekä ilmoittautumis- ja maksuehdoista toteuttavan oppilaitoksen sivuilta.

Toteuttaja: Tampereen kesäyliopisto, lisätietoa oppilaitoksen omilta sivuilta.

Opintoihin ilmoittaudutaan sekä

1) opetusta järjestävään oppilaitokseen että
2) Avoimeen yliopistoon.

Saat oppilaitokseltasi tarkat ohjeet Avoimeen yliopistoon ilmoittautumiseen. Ilmoittautuminen Avoimeen yliopistoon on sitova, ja se tulee tehdä viimeistään opintojen alkaessa.

Katso tarkemmat tiedot opinnoista oppilaitoksen omilta sivuilta.

Beskrivning

Kurssi sopii Aasian tutkimuksen opiskelijoille, Aasian tutkimuksen opintokokonaisuuden opiskelijoille, Aasian tutkimuksen harrastajille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Ei edellytetä aiempia Aasian tutkimuksen opintoja.

Kurssi sopii myös lukiolaisille; ei edellytetä aiempia Aasian tutkimuksen opintoja.

Ei edeltäviä opintoja.

(Poikkeuksena kulttuurien tutkimuksen kandiohjelman pääaineopiskelijoille KUKA-perusopinnot.)

Opintojakson jälkeen opiskelijalla on peruskäsitys Aasian alueen moninaisuudesta, sen kulttuureista, uskonnoista ja alueen maiden poliittisesta kehityksestä. Hän osaa analysoida Aasian tutkimukseen liittyviä ajankohtaisia aiheita ja miettiä niiden merkityksiä globaalisti. Opiskelija oppii myös suhteuttamaan omaa ymmärrystään Aasiaan liittyvään tutkimuksen tekoon.

Kaakkois-Aasia on yksi maailman heterogeenisimmistä alueista. Suurimmalle osalle suomalaisista se on tullut tutuksi lähinnä Thaimaan ja Balin rantakohteiden tai kiehtovan Singaporen kaupungin kautta.

Burman rohingya-vähemmistön kohtelu on ollut otsikoissa maailmanlaajuisesti jo muutaman vuoden ajan ja sitä ennen maa on saanut laajasti huomiota sotilasjuntastaan ja nykyisen valtiokanslerin Aung San Suu Kyin taistelusta demokratian puolesta, josta tämä sai myös Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1991. Vietnamin sodan päättymisestä on jo 40 vuotta ja tämä kommunistivaltio on vähitellen avautumassa ulkomaailmalle. Islam nousee Euroopassa otsikoihin lähinnä siirtolaisiin liittyvässä keskustelussa. Maailman suurin muslimiväestö elää, ehkä hieman yllättäen, Indonesian rajojen sisällä ja sen naapuri Brunei puolestaan soveltaa kiistanalaista šharia-lakia muslimikansalaisiinsa.

Koko Kaakkois-Aasian uskonnollinen ja kulttuurinen perintö pohjautuu kuitenkin intialaisiin uskontoihin, ensiksi hindulaisuuteen ja myöhemmin buddhalaisuuteen. Katolinen Filippiinit on ylittänyt viime aikoina uutiskynnyksen Euroopassa ristiriitaisen presidenttinsä Rodrigo Duterten huumeidenvastaisen sodan vuoksi.

Kuten johdannosta huomaa, Kaakkois-Aasiasta löytyy monta ainutlaatuista ja kiehtovaa tarinaa kerrottavaksi. Tämän kurssin tarkoituksena on nostaa esille joitakin näistä tarinoista, eräänlaisena johdantona alueseen ja sen monimuotoisuuteen. Tarkastelemme näitä tarinoita aluksi eurooppalaisesta perspektiivistä, mutta tarkoituksena on vähitellen siirtää painopistettä kohti paikallista näkökulmaa.

Ilmoitetaan opetuksen yhteydessä.

Opintojakso arvostellaan asteikolla 0-5. Opintojakson arvosana määräytyy suoritustavan (esim. luentokurssi) mukaisesti määriteltyjen tehtävien, aktiivisuuden ja muiden suoritusvaatimusten perusteella. Arviointimenetelmät ovat kiinteässä yhteydessä osaamistavoitteisiin ja opintojakson opetusmenetelmiin.

Lähiluennot + videot ja verkkotyöskentely Moodlessa + oheislukemisto + essee + verkkotentti

Lähiluennoilla syvennytään esimerkiksi Kaakkois-Aasian määritelmään, kuuluisimpiin kohteisiin, historiaan ja tutkimukseen sekä ajankohtaisiin aiheisiin (mm. Kaakkois-Aasian tsunamit ja tulivuorenpurkaukset). Videot syventävät lähiluennoilla tarkasteltuja teemoja. Tarkemmat luentojen aiheet on esitelty Moodlessa.

Poissaolot: Läsnäolo 80%

Moodle: Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu jakson alkaessa. Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan (kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Avain näkyy viimeistään ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Essee: Esseen palautus 30.6 tai 31.8 mennessä.

Verkkotentti: kesäkuu. Uusintatentti elokuussa. Opintomaksuun sisältyy opinto-ohjelmassa mainitut tenttipäivät (2 kpl). Valitsemaasi verkkotenttiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua!

Huom! Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset, ota yhteyttä opintojesi koulutusasiantuntijaan yhteydenottolomakkeella viimeistään 10 päivää ennen tenttiä.

Mikäli tarvitset verkkotentissä erityisjärjestelyitä (esim. pidennetyn vastausajan), tutustu niitä koskeviin ohjeisiin: Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville. Erityisjärjestelyiden tarpeesta tulee ilmoittaa viimeistään 10 päivää ennen tenttiä.

Lisätietoa verkkotenteistä

Kurssin opettaja: tohtorikoulutettava Erkki Viitasaari