Tidsschema
Anmälning och avgift
Beskrivning
Suomen ja lähialueiden arkeologia KUKA-AR212 tai vastaavat tiedot. Perustiedot voi hankkia tai päivittää teoksen Haggrén et al. (2015) Muinaisuutemme jäljet : Suomen esi- ja varhaishistoria kivikaudelta keskiajalle.
(Huom. Arkeologian opintokokonaisuuksia suorittavien opiskelijoiden on suoritettava jakso Suomen ja lähialueiden arkeologia osaksi opintokokonaisuutta.)
Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee perustiedot Suomessa tavattavasta arkeologisesta löytömateriaalista ja keskeisimmistä esinetyypeistä, esineiden valmistusmenetelmistä ja -materiaaleista sekä esinetutkimuksen menetelmistä ja terminologiasta. Opintojaksoon kuuluu tiedon soveltamis- ja ryhmätyötaitoja kehittäviä harjoituksia.
Opintojaksossa käsitellään Suomen esihistoriallisen ja historiallisen ajan keskeinen arkeologinen löytömateriaali sekä tutustutaan esineiden valmistustapoihin ja luokitteluun.
Opetuksen oheismateriaalina käytetään oppiaineen esihistoriallisesta kiviesineistöstä, keramiikasta sekä rautaesineistä laadittuja www-sivustoja, ks. http://www.helsinki.fi/hum/arla/esineisto_kivikausi/, http://www.helsinki.fi/hum/arla/keram/ sekä http://www.helsinki.fi/arkeologia/rautaesine/.
Luentokurssin hyväksyttyyn suoritukseen edellytetään aktiivista osallistumista luennoille ja harjoituksiin (80 % kokoontumiskerroista) sekä opitun tiedon soveltamista edellyttävien kirjallisten tehtävien hyväksyttyä suorittamista.
Opintojakso on yhteisopetusta, jossa Avoimen yliopiston opiskelijat osallistuvat koulutusohjelman järjestämään opetukseen. Opintojaksolla on rajallinen määrä paikkoja.
Luentojen lisäksi pienryhmätyöskentelyä. Avoimen opiskelijat ilmoittautuvat pienryhmiin suoraan opettajalle.