Pixabay (CC0 Creative Commons)

Kurssi tarkastelee mahdollisuuksia, joita aineellisen kulttuurin tutkimus voi tuoda lisää ajanjaksolle, jolta on myös kirjallisia lähteitä. Kurssin lähtökohtana ovat Suomesta ja lähialueilta talletetut arkeologiset aineistot, joiden tutkimusmahdollisuuksia esitellään tapaustutkimusten kautta. Kurssi keskittyy Itämeren ympäristölle tyypilliseen löytöaineistoon, jota käsitellään osana laajempaa maantieteellistä ja kulttuurista kontekstia. Käsiteltävä ajanjakso ulottuu n.1100–1700-luvuille.

Anmäl dig
Moodle
Logga in för att se kursnyckeln för Moodle.

Tidsschema

Opetus toteutetaan yhteisopetuksena koulutusohjelman kanssa. Katso opetusajat ja -paikat koulutusohjelman kurssisivulta täältä: https://courses.helsinki.fi/fi/KUMA-AR311/124946522

Anmälning och avgift

75 euroa. Lisätietoja

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy Ilmoittaudu painikkeesta.

Miten opiskelemaan?
Opiskelun käytännönohjeita

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Huomaa: Opintojakso on yhteisopetusta, jossa Avoimen yliopiston opiskelijat osallistuvat koulutusohjelman opetukseen. Jaksolla on rajallinen määrä paikkoja. Avoimen opiskelijat ilmoittautuvat Avoimen yliopiston verkkosivuilta kurssin opinto-ohjelman (kurssisivun) Ilmoittaudu–painikkeen kautta (ei WebOodissa).

Helsingin yliopiston tutkinto-opiskelija: mikäli olet läsnäoleva tutkinto-opiskelija ja kurssin osallistumisoikeutta ei ole rajoitettu, voit ilmoittautua opintojaksolle normaalisti koulutusohjelman opinto-oppaan kautta WebOodissa.

Beskrivning

Opintojakso sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee keskeiset tiedot valitsemastaan arkeologian osa-alueesta, metodista, maantieteellisestä alueesta tai periodista kiinnittäen erityistä huomiota siihen, miten arkeologisia aineistoja on tutkittu ja tulkittu. Opintojakso kehittää lähdekriittisyyttä ja itsenäisen ajattelun taitoja.

Aineellinen kulttuuri historiallisen ajan lähteenä –kurssi tarkastelee mahdollisuuksia, joita aineellisen kulttuurin tutkimus voi tuoda lisää ajanjaksolle, jolta on myös kirjallisia lähteitä. Kurssin lähtökohtana ovat Suomesta ja lähialueilta talletetut arkeologiset aineistot, joiden tutkimusmahdollisuuksia esitellään tapaustutkimusten kautta. Kurssi keskittyy Itämeren ympäristölle tyypilliseen löytöaineistoon, jota käsitellään osana laajempaa maantieteellistä ja kulttuurista kontekstia. Käsiteltävä ajanjakso ulottuu noin 1100–1700-luvuille.

Kurssiin kuuluu 13 luentoa, 2-3 sivua pitkä kirjallinen tehtävä sekä luentoihin ja kirjallisuuteen pohjautuva essee.

Kirjallisuus ilmoitetaan kurssin aikana.

Opintojakson hyväksyttyyn suorittamiseen edellytetään opetuksessa ilmoitettujen tehtävien hyväksyttyä suorittamista.

Edeltävät opinnot tai edeltävä osaaminen

Temaattiset jaksot ovat usein uniikkeja luentojaksoja tai kursseja. Niissä opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua teeman alan tutkijan johdolla. Jaksolla ei kerrata perustietoja, opiskelijoille suositellaan tarvittaessa omatoimista peruskäsitteiden kertausta.

Luennot (24h) + kirjalliset tehtävät

Kurssin ohjelma:
To 1.11. Tuuli Heinonen: Johdatus historiallisen ajan aineellisen kulttuurin tutkimukseen
Pe 2.11. Georg Haggrén: Historialliset kontra arkeologiset lähteet
To 8.11. Georg Haggrén: Kaupunkitontit tutkimuskohteena
Pe 9.11. Tuuli Heinonen: Historiallisen ajan arkeologian mahdollisuudet maaseutukylien tutkimuksessa
To 15.11. Elina Terävä: Linnojen aineellinen kulttuuri
Pe 16.11. Frida Ehrnsten: Keskiajan kätköt – aarteita, talletuksia vai symbolisia uhreja?
To 22.11. Frida Ehrnsten: Pienet ja tylsät penningit. Rahojen arvo arkeologisessa löytöaineistossa.
Pe 23.11. Elina Terävä: Käsityöläisten taidonnäytteitä ja arkipäivän tarve-esineitä - metalliesineet ja niiden alkuperä
To 29.11. Erki Russow: AD 2018 - the year that changed the archaeology of medieval Tallinn
Pe 30.11. Georg Haggrén: Pöytäkulttuuri historiallisen ajan arkeologian valossa
Pe 7.12. Riikka Tevali: Laivojen hylyt kulttuurintutkimuksen aineistona
To 13.12. Linda Qviström: Shades of darkness and glimpses of light- the inside of medieval buildings
Pe 14.12. Tuuli Heinonen: Uuden ajan alun ratsutila tapaustutkimuksena

Opetus on päiväopetuksena toteutettavaa yhteisopetusta, jossa Avoimen opiskelijat osallistuvat koulutusohjelman opetukseen. Opintojaksolla on rajallinen määrä paikkoja (Avoimen opiskelijoiden kiintiö 10 opiskelijaa). Katso lisätiedot opintojakson ajantasaisista tiedoista koulutusohjelman kurssisivulta täältä.

Opintojakso on osa arkeologian opintoja.