Uutta Avoimessa yliopistossa!

Tällä kurssilla perehdyt merkitysanalyysimenetelmään, joka on museoille tehty objektien ja kokoelmien merkitysten ja museoarvon määrittelymenetelmä. Menetelmä soveltuu hyvin myös monenlaisen materiaalisen kulttuurin ja kulttuurin ilmausten analysointiin ja kulttuurintutkimuksen työvälineeksi. Lisätietoa löydät kuvauksesta.

Anmäl dig
Moodle
Logga in för att se kursnyckeln för Moodle.

Tidsschema

I den här delen hittar du kursens tidsschema. Kontrollera eventuella andra tider i beskrivning.

DatumTidPlats
mån 14.1.2019
15:30 - 18:00
mån 4.2.2019
15:30 - 18:00
ons 13.2.2019
15:30 - 18:00
tors 14.2.2019
15:30 - 18:00

Anmälning och avgift

75 euroa Lisätietoja. Opintojaksolla on maksuton kiintiö Helsingin yliopiston läsnäoleville perustutkinto-opiskelijoille. Maksuttomuus ei koske mahdollista materiaalimaksua. Etusijalla kiintiössä ovat kansatieteen opiskelijat. Ilmoittautuminen ensin jonoon (kurssille nostetaan jonosta ilmoittautumisjärjestyksessä 10 kansatieteen opiskelijaa).

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy Ilmoittaudu painikkeesta. (HY tutkinto-opiskelijat: Ilmoittautuminen tapahtuu Avoimen yliopiston verkkosivuilla opinto-ohjelmasta (=kurssisivulta)).

Beskrivning

Kurssi sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tunnistaa, tuntee ja osaa analaysoida kulttuuri-ilmiöiden esittämiseen vaikuttavia traditioita ja ajankohtaisia ominaispiirteitä. Hän osaa reflektoida omaa toimintaansa kulttuuristen ilmiöiden tulkitsijana ja esitysten tuottajana.

Kurssilla perehdytään merkitysanalyysimenetelmään, joka on museoille tehty objektien ja kokoelmien merkitysten ja museoarvon määrittelymenetelmä. Menetelmä soveltuu hyvin myös monenlaisen materiaalisen kulttuurin ja kulttuurin ilmausten analysointiin ja kulttuurintutkimuksen työvälineeksi. Kurssi sisältää luentoja sekä ryhmätyönä tai itsenäisesti tehtäviä merkitysanalyysiharjoituksia ja niiden esittelyä. Osa opiskelusta ja kurssitöiden ohjauksesta tapahtuu verkossa.

Kurssi on kaksiosainen. Siitä voi suorittaa joko osan 1 (perusteet) tai osat 1 ja 2 (perusteet ja syventävä osa). Kurssin ensimmäinen osa sisältää merkitysanalyysimenetelmän perusteet ja kurssilla annetulle museo-objektille ryhmätyönä tehtävän merkitysanalyysiharjoituksen, jonka suorittavat ne opiskelijat, jotka osallistuvat ainoastaan osaan 1. Kurssin toisessa osassa syvennetään merkitysanalyysin tekemistä ja jokainen opiskelija suorittaa oman merkitysanalyysi valitsemastaan kohteesta. Kurssityöt esitellään kurssin aikana. Kurssille mahtuu 24 opiskelijaa osaan 1 (perusteet) ja 12 opiskelijaa osaan 2 (syventävä osa).

Opettajana toimii Dos. Leena Paaskoski

Ilmoitetaan opetuksen yhteydessä.

Kaipaatko vinkkejä tietoteknisiin taitoihin?
Tutustu Opiskelijan digitaidot avoimiin materiaaleihin. Lisäksi opintotarjonnassamme on Opiskelija digitaidot: orientaatio ja syventävät taidot -kurssit.

Tutustu myös Avoimen yliopiston verkkopalvelun Kehity oppijana -sivuihin.

Asteikolla 0-5.

Luennot (12h) + verkko- ja itsenäistä työskentelyä + ryhmätyö

Aikataulu:
- Viikko 3: Luentokerta 1 (3 h). Johdatus merkitysanalyysimenetelmään ja kurssityöt. Ohjeistus perusteet-osion suorittajille ja syventävät-osion suorittajille.
- Viikko 4 ja 5: Verkko-opiskelua. Yhteistä keskustelua ja töiden ohjausta. Syventävän osion 2 suorittajat esittelevät alustavat analyysikohteensa verkossa, kommentointi.
- Viikko 6: Luentokerta 2 (3 h).
- Viikko 7: Luentokerta 3 (3 h). Perusteet-kurssin (osa 1) kurssitöiden esittelyt ja keskustelu (n. 3 työtä).
- Viikko 7: Luentokerta 4 (3h). Perusteet-kurssin (osa 1) kurssitöiden esittely ja keskustelu (n. 3 työtä).

Huomaa: Tämä kurssi on perusteet (osa 1). Jos haluat suorittaa myös syventävän osan (osa 2), muista ilmoittautua sille erikseen. Syventävän suorittavat opiskelijat esittelevät kurssityönsä toisen osan lopussa.

Moodle: Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu kurssin alkaessa. Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan (kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Opintojakso on osa kansatieteen opintoja. Sillä on korvaavuus myös:
- museologian valinnainen kuma-mu503 (perusteet, osa 1)

Opintojakso rekisteröidään sille koodille, jolle olet ilmoittautunut. Käytössä ryhmäavaimet.

Huomaa myös Merkitysanalyysin syventävä osa 2: museologian valinnainen kuma-mu512