Kuvaaja: Julius Jansson

Suomenlinnan kulttuuriperintöprosessit

Oletko kiinnostunut maailmanperintökohteiden ajakohtaisista kulttuuriperintöprosesseista ja -keskusteluista?

Haluaisitko perehtyä kulttuuriseen kestävyyteen matkailijoille esitettyjen menneisyystulkintojen ja elävän perinnön kysymysten kautta? Tämä verkkokurssi on sinua varten!

Moodle
Logga in för att se kursnyckeln för Moodle.

Anmälning och avgift

75 euroa. Lisätietoja.

Kesäopetus on maksutonta Helsingin yliopiston läsnä oleville perustutkinto-opiskelijoille. Ei koske mahdollista materiaalimaksua.

Tämä jakso on maksuton myös Aalto-yliopiston Urban Studies ja Planning -ohjelman opiskelijoille.

Aalto-yliopiston opiskelijoiden ilmoittautuminen täältä.

Ilmoittautuminen alkaa 45 vuorokautta ennen opintojakson alkua. Tarkka ilmoittautumisaika näkyy klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta.

Beskrivning

Oletko kiinnostunut maailmanperintökohteiden ajakohtaisista kulttuuriperintöprosesseista ja -keskusteluista? Haluaisitko perehtyä kulttuuriseen kestävyyteen matkailijoille esitettyjen menneisyystulkintojen ja elävän perinnön kysymysten kautta? Tämä kurssi on sinua varten!

Tavoitteena on ottaa haltuun yhden asutun maailmanperintökohteen tarkastelun avulla laajempia kulttuuriperintöpolitiikkaan ja kulttuuristen merkitysten rakentumiseen liittyviä kokonaisuuksia.

Opiskelijat oppivat jäsentämään kriittisen kulttuuriperinnön tutkimuksen lähtökohdista julkista ja yksityistä kulttuuriperintötasoa sekä harjaantuvat keskustelemaan menneisyyden omistajuuteen ja arvottamiseen liittyvistä prosesseista.

Kurssilaiset hahmottavat selkeästi myös globaalin ja paikallisen kulttuuriperintötyön yhteydet sekä aineettoman kulttuuriperinnön arvon, kuten asukasyhteisön muistitiedon merkitykset. Kurssilla opitaan myös, millaisia ovat etnografisen enttätyön ja osallistavan tutkimuksen haasteet ja mahdollisuudet.

Opiskelijat syventyvät kurssilla asutun maailmanperintökohteen ajankohtaisiin kulttuuriperintöprosesseihin ja -keskusteluihin. Opiskelijat pääsevät myös tarkastelemaan tieteen tiedotuksen keinoja, välineitä ja vaikuttavuutta.

Kurssin alku esittelee Suomenlinnaan maailmanperintökohteena ja kulttuurin tutkimuksen kenttänä. Kurssi käsittelee kriittisen kulttuuriperinnön tutkimuksen sekä Unescon ja Euroopan neuvoston kansainvälisten kulttuuriperintösopimusten vaikutuksista paikallisella tasolla. Tämän jälkeen perehdytään paikkasuhteen ulottuvuuksiin sekä kulttuuriseen kestävyyteen matkailijoille esitettyjen menneisyystulkintojen ja elävän perinnön kysymysten kautta.

Kurssi perustuu Suomenlinnan maailmanperintökohteessa vuosina 2017-2019 tehtyyn etnografiseen kenttätyöhön sekä tämän pohjalta keväällä 2020 julkaistuun podcast-sarjaan (Elävä Suomenlinna -hanke).

Ilmoitetaan opetuksen yhteydessä tarkemmat tiedot. Kurssilla on käytössä Elävä Suomenlinna -Podcast-sarjan verkko-opetuspaketti

Kaipaatko vinkkejä tietoteknisiin taitoihin?
Tutustu Opiskelijan digitaidot avoimiin materiaaleihin. Lisäksi opintotarjonnassamme on Opiskelija digitaidot: orientaatio ja syventävät taidot -kurssit.

Tutustu myös Avoimen yliopiston verkkopalvelun Kehity oppijana -sivuihin.

Asteikolla 0-5. Arviointi perustuu oppimispäiväkirjaan (laajuus 6-8 sivua), johon opiskelija valitsee yhden podcast-sarjan opetusmateriaalissa esitetyistä teemoista. Tarkemmat arviointikriteerit Moodlessa.

Verkkokurssi

Sisällöt:
- Maailmanperintökohde Suomenlinna tutkimuskohteena
- Kansainväliset kulttuuriperintösopimukset ja kulttuuriperintöprosessit
- Kriittisen kulttuuriperintötutkimuksen käsitteet ja näkökulmat
- Suomenlinnan kulttuuriympäristö virtuaalisesti ja kokemuksellisesti
- Paikkasuhteen ulottuvuudet muuttuvassa elinympäristössä
- Vertaileva näkökulma opastettujen kierrosten menneisyyden esittämiseen
- Etnografisen tutkimuksen vaikuttavuus: Tutkimustulosten viestintä
- Kulttuuriperintöprosessien vaikutukset ja tehtävien yhteispalaute

Luentojen ja oppimispäiväkirjan lisäksi pakollisia verkossa tehtäviä osatehtäviä on:
1) Ennen kurssia pieni aloitustehtävä, jossa tulee myös huomioida kurssille valittu, myöhemmin ilmoitettava oheisartikkeli. Moodlessa tarkemmat ohjeet ilmoittautuneille.
2) Suomenlinnaan tutustuminen Suomenlinna360- ja Suomenlinnan rakennusten historia -karttojen sekä muiden ilmoitettavien verkkomateriaalien kautta. Opiskelijat palauttavat Moodleen 1-2 sivun analyysin kulttuuriperinnön virtuaalisista esityksistä maisemassa.
3) Kommentoi vähintään kahta muiden tekemää 2-tehtävää Moodlessa.

Oppimispäiväkirjan vaihtoehtoiset palautuspäivät ke 14.10.2020 tai ma 16.11.2020. Opiskelijan tulisi käsitellä joku valitsemastasi podcast-opetuspaketin teemasta ja käsitellä siihen liittyvää oheiskirjallisuutta sekä opetuspaketissa pohdittaviksi annettuja kysymyksiä.

Sisällytä oppimispäiväkirjaan (6-8 s) myös teeman käsittely luennoilla ja laajenna sopivalla oheiskirjallisuudella.

Oppimispäiväkirjaan tulee merkitä lähdeviitteet. Tarkoituksena ei ole toistaa luentokeskusteluita, vaan laajentaa opittua asiaa reflektoiden.

Tarkemmat ohjeet kerrotaan opetuksen yhteydessä.

Opettajat: Pauliina Latvala-Harvilahti, dosentti. Vieraileva luennoitsija Oona Simolin (jatko-opiskelija).

Moodle: Opintojaksolla on käytössä oppimisympäristö Moodle, joka aukeaa jakson alkaessa. Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan (kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Opintojakso on monitieteinen ja sopii useiden eri koulutusohjelmien opintoihin. Korvaavuudet:

  • KUMA-KA303 (kulttuuriperinnön koulutusohjelma, kansatiede)
  • KUMA-KP505 (kulttuuriperinnön koulutusohjelma, kulttuuriperinnön tutkimus)
  • KUMA-KP506 (kulttuuriperinnön koulutusohjelma, kulttuuriperinnön tutkimus)
  • KUMA-FO303 Folkloristiikan erikoistuminen I (kulttuuriperinnön koulutusohjelma, folkloristiikka)
  • KUMA-FO310 Folkloristiikan erikoistuminen II (kulttuuriperinnön koulutusohjelma, folkloristiikka)
  • KUMA-FO312 (kulttuuriperinnön koulutusohjelma, folkloristiikka)

Opintojakso sopii myös Urban Studies and Planning -maisteriohjelman vapaavalintaisiin kursseihin.