Tidsschema
Anmälning och avgift
Beskrivning
Tietokantojen perusteet on kurssi jossa tutustutaan tietokantajärjestelmien perusteisiin ja SQL-tietokanta kyselykieleen. Kurssi soveltuu tietotekniikan perusopiskelijoille ja ohjelmointitaitojen perusteet osaaville muidenkin alojen opiskelijoille.
Kurssin esitietovaatimuksena on Ohjelmoinnin perusteet (TKT10002) ja Ohjelmoinnin jatkokurssi (TKT10003). Näiden kurssien materiaaliin voi tutustua mm. osoitteessa: https://ohjelmointi-21.mooc.fi/
Kurssin aikana tai sen jälkeen kannattaa suorittaa kurssi Tietorakenteet (TKT20001). Kurssin jälkeen kannattaa suorittaa kurssi Ohjelmistotekniikka (TKT20002) sekä valinnaisia web-sovellusten kehittämiseen liittyviä kursseja.
Kurssin jälkeen opiskelija
- ymmärtää, mitä haasteita tietokantajärjestelmän toteuttamiseen liittyy
- osaa suunnitella relaatiomallin mukaisia tietokantoja
- osaa SQL-kielen perusteet ja suunnitella omia kyselyitä
- tuntee transaktioiden ja indeksien periaatteet
Kurssin tarkkaa sisältöä päivitetään tarpeen mukaan. Keskeisiä aiheita ovat
- tietokantajärjestelmän toteuttamiseen liittyvät haasteet
- relaatiomalli ja tietokannan suunnitteluperiaatteet
- SQL-kielen perusteet
- transaktioiden ja indeksien käyttäminen
Kurssimateriaalina on käytössä verkkomateriaali osoitteessa https://tikape.mooc.fi/kesa-2021/ sekä verkosta löytyvät lisäresurssit.
Kurssin materiaali ja tehtävät ovat avoimesti saatavilla MOOC-ympäristössä. Kurssin yhteydessä voidaan järjestää pajaohjausta.
Kurssin arviointiperusteet on kuvattu oppimateriaalissa. Kurssin suorittaminen edellyttää kurssin tehtävien tekemistä viikoittain.
Edeltävät opinnot tai edeltävä osaaminen
Kurssin esitietovaatimuksena on Ohjelmoinnin perusteet (TKT10002) ja Ohjelmoinnin jatkokurssi (TKT10003). Näiden kurssien materiaaliin voi tutustua mm. osoitteessa: https://ohjelmointi-21.mooc.fi/
Kurssi on osa Tietojenkäsittelytieteen perusopintojen (25 op) kokonaisuutta.
Kurssilla on vapaaehtoinen aloitusluento to 6.5.21 klo 16.30-18.00. Luennot ovat videoviestintäpalvelu Zoomissa. Lisätietoa Zoomista. Ohje Zoom-kokoukseen osallistujalle. Helpoiten osallistut luennolle avaamalla Zoom-linkin Google Chrome- selaimella. Zoomin oppaassa on ohjeistettu myös muita tapoja käyttää Zoomia. Jos yhteyksissä on ongelmia, tarkista koti- tai mobiiliverkkosi taso ja kuuluvuusongelmissa on tarkistettava ääniasetukset omasta Zoom-näkymästä ja myös tietokoneen ääniasetuksista. Lisätukea voi kysyä osoitteesta opetusteknologia@helsinki.fi (ei ole reaaliaikaista tukea).
Tällä kurssilla opiskelijoilla ei ole käytössä Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksia. Jos haluat tarkastella tai jakaa opintosuorituksesi tietoja kurssin päätyttyä, kirjaudu Opetushallituksen ylläpitämään Oma Opintopolku -palveluun. Opintosuoritus näkyy enintään kahden vuorokauden viiveellä Oma Opintopolku -palvelussa sen kirjautumisesta Helsingin yliopiston opintorekisteriin. Oma Opintopolku -palveluun kirjautumista varten sinun tulee tunnistautua pankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.
Kurssin voit suorittaa osana Tietojenkäsittelytieteen osaston DEFA-opintoja (Digital Education For All).
Kurssiin liittyvät kysymykset:
- Mikäli kysymyksesi liittyy kurssin oppimisympäristöön, lähetä sähköpostia mooc@cs.helsinki.fi
- Avoimen yliopiston ilmoittautumiseen liittyviin kysymyksiin osoitteessa: avoin-student@helsinki.fi
- DEFA-väylää koskeviin kysymyksiin vastataan osoitteesta DEFA-help@cs.helsinki.fi
- Kurssin sisältöön tai suoritukseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä opintojakson vastuuhenkilöön: Antti Laaksonen (ahslaaks@cs.helsinki.fi)
Kurssi on kaikille avoin ja maksuton MOOC (Massive Open Online Course). Kurssin opiskelu tapahtuu MOOC-oppimisympäristössä osoitteessa https://tikape.mooc.fi/kesa-2021/, josta löytyy materiaalit ja ohjeet kurssin suorittamiseksi. Opiskelu tapahtuu itsenäisesti ja voit aloittaa opiskelun milloin vain omassa tahdissasi. Kurssi suoritetaan ratkomalla tehtäviä ja palauttamalla harjoitustyö. Kurssi on suoritettavissa 28.6.2021 saakka.
Antti Laaksonen
Opintojakso on osa Tietojenkäsittelytieteen perusopintojen (25 op) kokonaisuutta.