Kaisa_2012_3_photo by Veikko Somerpuro

Anmäl dig

Tidsschema

I den här delen hittar du kursens tidsschema. Kontrollera eventuella andra tider i beskrivning.

DatumTidPlats
tors 6.5.2021
16:30 - 18:00

Anmälning och avgift

Kurssi on maksuton.

Kurssilla ei ole ennakkoilmoittautumista, vain kurssin suorittaneet ilmoittautuvat Avoimeen yliopistoon suoritettuaan kurssin. Saat automaattisesti ohjeet, kuinka ilmoittaudut kurssille kun olet suorittanut opintojakson.

Huom!

 • Vain niiden opiskelijoiden opintosuoritukset voidaan kirjata Helsingin yliopiston opintorekisteriin, jotka ovat tehneet jälki-ilmoittautumisen kurssille Avoimeen yliopistoon. Tarkista viimeinen ilmoittautumispäivä ohjeesta, jonka saat kun olet suorittanut kurssin.
 • Jos ilmoittautumisen yhteydessä annetut tiedot ovat virheellisiä, on suorituksen rekisteröinti mahdotonta.
 • Myös Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijat ilmoittautuvat Avoimeen yliopistoon, mikäli he haluavat kurssista suoritusmerkinnän opintosuoritusrekisteriin.

Mikäli sinulla ongelmia ilmoittautumisen kanssa, ota yhteyttä avoinyo-tietojenkasittelytiede@helsinki.fi

Lue lisää:

Avoin yliopisto varaa oikeuden muutoksiin tällä kurssisivulla.

Beskrivning

Tietokantojen perusteet on kurssi jossa tutustutaan tietokantajärjestelmien perusteisiin ja SQL-tietokanta kyselykieleen. Kurssi soveltuu tietotekniikan perusopiskelijoille ja ohjelmointitaitojen perusteet osaaville muidenkin alojen opiskelijoille.

Kurssin esitietovaatimuksena on Ohjelmoinnin perusteet (TKT10002) ja Ohjelmoinnin jatkokurssi (TKT10003). Näiden kurssien materiaaliin voi tutustua mm. osoitteessa: https://ohjelmointi-21.mooc.fi/

Kurssin aikana tai sen jälkeen kannattaa suorittaa kurssi Tietorakenteet (TKT20001). Kurssin jälkeen kannattaa suorittaa kurssi Ohjelmistotekniikka (TKT20002) sekä valinnaisia web-sovellusten kehittämiseen liittyviä kursseja.

Kurssin jälkeen opiskelija

 • ymmärtää, mitä haasteita tietokantajärjestelmän toteuttamiseen liittyy
 • osaa suunnitella relaatiomallin mukaisia tietokantoja
 • osaa SQL-kielen perusteet ja suunnitella omia kyselyitä
 • tuntee transaktioiden ja indeksien periaatteet

Kurssin tarkkaa sisältöä päivitetään tarpeen mukaan. Keskeisiä aiheita ovat

 • tietokantajärjestelmän toteuttamiseen liittyvät haasteet
 • relaatiomalli ja tietokannan suunnitteluperiaatteet
 • SQL-kielen perusteet
 • transaktioiden ja indeksien käyttäminen

Kurssimateriaalina on käytössä verkkomateriaali osoitteessa https://tikape.mooc.fi/kesa-2021/ sekä verkosta löytyvät lisäresurssit.

Kurssin materiaali ja tehtävät ovat avoimesti saatavilla MOOC-ympäristössä. Kurssin yhteydessä voidaan järjestää pajaohjausta.

Kurssin arviointiperusteet on kuvattu oppimateriaalissa. Kurssin suorittaminen edellyttää kurssin tehtävien tekemistä viikoittain.

Edeltävät opinnot tai edeltävä osaaminen

Kurssin esitietovaatimuksena on Ohjelmoinnin perusteet (TKT10002) ja Ohjelmoinnin jatkokurssi (TKT10003). Näiden kurssien materiaaliin voi tutustua mm. osoitteessa: https://ohjelmointi-21.mooc.fi/

Kurssi on osa Tietojenkäsittelytieteen perusopintojen (25 op) kokonaisuutta.

Kurssilla on vapaaehtoinen aloitusluento to 6.5.21 klo 16.30-18.00. Luennot ovat videoviestintäpalvelu Zoomissa. Lisätietoa Zoomista. Ohje Zoom-kokoukseen osallistujalle. Helpoiten osallistut luennolle avaamalla Zoom-linkin Google Chrome- selaimella. Zoomin oppaassa on ohjeistettu myös muita tapoja käyttää Zoomia. Jos yhteyksissä on ongelmia, tarkista koti- tai mobiiliverkkosi taso ja kuuluvuusongelmissa on tarkistettava ääniasetukset omasta Zoom-näkymästä ja myös tietokoneen ääniasetuksista. Lisätukea voi kysyä osoitteesta opetusteknologia@helsinki.fi (ei ole reaaliaikaista tukea).

Tällä kurssilla opiskelijoilla ei ole käytössä Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksia. Jos haluat tarkastella tai jakaa opintosuorituksesi tietoja kurssin päätyttyä, kirjaudu Opetushallituksen ylläpitämään Oma Opintopolku -palveluun. Opintosuoritus näkyy enintään kahden vuorokauden viiveellä Oma Opintopolku -palvelussa sen kirjautumisesta Helsingin yliopiston opintorekisteriin. Oma Opintopolku -palveluun kirjautumista varten sinun tulee tunnistautua pankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

Kurssin voit suorittaa osana Tietojenkäsittelytieteen osaston DEFA-opintoja (Digital Education For All).

Kurssiin liittyvät kysymykset:

Kurssi on kaikille avoin ja maksuton MOOC (Massive Open Online Course). Kurssin opiskelu tapahtuu MOOC-oppimisympäristössä osoitteessa https://tikape.mooc.fi/kesa-2021/, josta löytyy materiaalit ja ohjeet kurssin suorittamiseksi. Opiskelu tapahtuu itsenäisesti ja voit aloittaa opiskelun milloin vain omassa tahdissasi. Kurssi suoritetaan ratkomalla tehtäviä ja palauttamalla harjoitustyö. Kurssi on suoritettavissa 28.6.2021 saakka.

Antti Laaksonen

Opintojakso on osa Tietojenkäsittelytieteen perusopintojen (25 op) kokonaisuutta.