Kuva: Pixabay

MITEN TIETOLIIKENNE JA INTERNET TOIMIVAT?

Tällä opintojaksolla perehdyt tietoliikenteen käsitteisiin ja lyhenteisiin.

Tämän kurssin jälkeen tunnet keskeiset tietoliikenteen käsitteet ja lyhenteet. Lisäksi sinulla on yleiskuva siitä, miten tietoliikenne ja erityisesti internet toimii. Näin sinulla on valmius itsenäisesti opiskella lisää ja lukea alan suomenkielistä kirjallisuutta.

Kurssi on osa Tietojenkäsittelytieteen osaston DEFA-hanketta. Kurssi on vastaava kuin lukuvuonna 18-19 toteutettu Johdatus tietoliikenteeseen. Tietoliikenteen perusteet 2 on jatkoa näille toteutuksille.

Moodle
Logga in för att se kursnyckeln för Moodle.

Meddelande

Tiina Niklander

Publicerad, 7.2.2020 kl. 10:55

Tämä on avoimen yliopiston kurssi, joka on suunnattu ensi sijaisesti niille, joilla ei vielä ole tutkinnonsuoritusoikeutta Helsingin yliopistossa.

Tutkinto-opiskelijoille suositellaan laajemman Tietoliikenteen perusteet - kurssin suorittamista. Linkki kurssisivulle: https://courses.helsinki.fi/fi/tkt20004/131058728 Tällä kurssilla on myös lähiopetusta

Material

Kursbeskrivningen

Kurssi suoritetaan verkkotehtävillä ja moodlessa tehtävällä tentillä. Tarkemmat kurssiohjeet löydät viimeistään kurssin alussa julkaistavilta kurssisivuilta mooc.fi:stä.

Arvostelutiedot ovat moodlessa, koska tenttikin tehdään siellä.

Anmälning och avgift

Kurssi on maksuton.

Ilmoittautumisohjeet

1. Suorita tehtäväsarjat kurssin MOOC-verkko-oppimisympäristössä

2. Saat ohjeet Avoimen yliopiston kurssi-ilmoittautumista varten MOOC-verkko-oppimisympäristössä. Ilmoittaudu Avoimeen yliopistoon ja siirry verkko-oppimisympäristö Moodleen suorittamaan kurssi loppuun.

Huom!

 • Vain niiden opiskelijoiden opintosuoritukset voidaan kirjata Helsingin yliopiston opintorekisteriin, jotka ovat tehneet kurssi-ilmoittautumisen Avoimeen yliopistoon ja suorittaneet kurssin loppuun Moodlessa. Ilmoittautuminen Avoimeen yliopistoon tulee tehdä viimeistään 18.5.2020.
 • Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijat: Tämä Avoimen yliopiston kurssi on osa laajempaa kurssia Tietoliikenteen perusteet. Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoiden on tarkoitus suorittaa suoraan laajempi opintojakso Tietoliikenteen perusteet, jolle ilmoittaudutaan WebOodin kautta.

Käytännön ohjeita opiskeluun
Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Varaamme oikeuden muutoksiin opinto-ohjelmassa.

Beskrivning

Voit suorittaa kurssin osana Tietojenkäsittelytieteen osaston DEFA-opintoja (Digital Education For All).

Kurssin suoritettuaan opiskelija

 • osaa selittää ”miten Internet toimii” .
 • osaa kuvailla internetin keskeisten palvelujen toimintaa yleisellä tasolla.
 • osaa selittää yleisellä tasolla miten lähettävän ohjelman viesti saadaan IP-pakettiin ja miten IP-paketti välitetään Internetissä viestin vastaanottajalle.
 • osaa selittää reitittimen, keskittimen ja kytkimen toiminnallisuuksia. Osaa kuvata pakettien, kehysten ja muiden viestien sisältöjä.
 • tuntee kotiverkon toimintaan liityvät keskeiset käsitteet ja osaa niiden avulla arvioida verkon toiminnallisuutta käyttäjän näkökulmasta.
 • Internet verkon rakenne ja protokollapino sekä keskeinen toiminnallisuus käyttäjän näkökulmasta
 • www-palvelun rakenne ja toiminnallisuus
 • Tiedostojen/sisällön siirtoon käytettävien palvelujen ja sovellusten toiminnallisuus
 • Verkon suojauksen keskeiset toimenpiteet
 • kotiverkon rajapinta internetiin, kuten liittymistekniikat, siirtonopeudet yms.

Kurssi on verkkokurssi, jossa on linkkejä lisämateriaaleihin.

Suorittamista tukee oppikirja Kurose & Ross: Computer Networking.

Kurssin arviointi perustuu kurssikokeeseen ja verkkokurssin tehtäviin.

Arviointi asteikolla 0-5.

Kurssi on vastaava kuin lukuvuonna 18-19 toteutettu Johdatus tietoliikenteeseen. Tietoliikenteen perusteet 2 on jatkoa näille toteutuksille.

Kurssiin liittyvät kysymykset:

Tehtävät MOOC-ympäristössä + verkkotentti Moodlessa

Kurssin tehtävät suoritetaan Mooc-ympäristössä, josta löytyy materiaalit ja ohjeet kurssin suorittamiseksi.

Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu 9.3.2020. Pääset kirjautumaan Moodleen, kun olet suorittanut vaadittavat tehtävät kurssin MOOC-verkko-oppimisympäristössä ja tehnyt Avoimen yliopiston kurssi-ilmoittautumisen. Saat Moodle-linkin ja kurssiavaimen kirjautumalla tähän opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan Avoimeen yliopistoon ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Verkkotentti on saatavilla useamman päivän ajan, joten voit suorittaa tentin parhaiten itsellesi sopivaan aikaan tentin aukioloaikana. Huomioithan, että avatessasi verkkotentin sinulla on rajattu aika suorittaa se loppuun.

Verkkotenttivaihtoehdot Moodlessa

30.3. - 3.4.2020

20.4.-24.4.2020

18.5.-22.5.2020

Valitsemaasi verkkotenttiin ei tarvitse ilmoittautua.

Huom! Mikäli haluat ruotsinkieliset tenttikysymykset, ota yhteyttä kurssin opettajaan viimeistään 10 päivää ennen tenttiä. Mikäli tarvitset verkkotentissä erityisjärjestelyitä (esim. pidennetyn vastausajan), tutustu niitä koskeviin ohjeisiin: Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville. Erityisjärjestelyiden tarpeesta tulee ilmoittaa viimeistään 10 päivää ennen tenttiä.

Tiina Niklander